Games in de klas

In het onderwijs is het een enorme uitdaging om doeltreffende manieren te vinden om leerlingen gemotiveerd en betrokken te houden. Games zijn hier een perfecte tool voor. Ontdek als leerkracht, leidinggevende of begeleider de nodige achtergrondkennis om games als educatieve tools in te zetten. Vind tal van praktische voorbeelden, getuigenissen, pedagogische tips en aanbevelingen voor geschikte games en extra hulpmiddelen om meteen mee aan de slag te gaan. Ready? Set. Go!

De voordelen van het gebruik van games in de klas

Games bieden een unieke ondersteuning om het leerproces te versterken en leerlingen op elk niveau uit te dagen. Via slim ingezette videogames maken docenten hun lessen boeiender, effectiever en relevanter. Van commerciƫle tot educatieve games, competitief of niet: Ʃlk genre kan een leerzame meerwaarde bieden.
7 potentiƫle voordelen zijn:

  1. Taal- en leesvaardigheden verbeteren
  2. Cognitieve vaardigheden en het ontwikkelen van probleemoplossend denken
  3. Sociaal-emotionele vaardigheden versterken
  4. Creativiteit en expressie stimuleren
  5. Nieuwe talen leren
  6. Lichamelijke activiteit en gezondheid bevorderen
  7. Historisch en maatschappelijk bewustzijn vergroten
Ontdek meer voordelen
Handboek Games in de klas

Het Games in Schools-project van European Schoolnet, in samenwerking met de sector, helpt leerkrachten videogames effectief in de klas te gebruiken. Het handboek Games in de Klas: Richtlijnen voor Succesvolle Leerdoelen biedt hierbij praktische ondersteuning.

Naar het handboek
Online cursus

Er is ook een MOOC (Massive Open Online Course) van European Schoolnet, die je kan vinden via de link MOOC Games in Schools. De cursusperiodes kunnen wijzigen waardoor er tijdelijk geen certificaten kunnen behaald of uitgereikt worden, maar je kan de MOOC wel altijd doorlopen op eigen initiatief.

Naar de Engelse cursus
Getuigenissen vanuit de praktijk

Inspiratie nodig? Scholen en leerkrachten delen hun ervaring over het integreren van videogames in de les. Daarnaast vertellen spelmakers hoe hun games het leerproces doelgericht kunnen versterken.

"Videogames geven onze leerlingen een krachtige motivatieboost"

Isabelle Truyen, Algemeen Directeur GO! Scholengroep 20 – Geraardsbergen

Naar het artikel

"Historische reconstructies in games zijn een echte meerwaarde"

FranƧois Hardy, leerkracht geschiedenis aan de Haute Ecole Charlemagne in Luik

Naar het artikel

"Games als aanvulling op werkboeken en digitale oefeningen"

Steven Simoens, Project Manager Game Dev Team van Die Keure

Naar het artikel

"Memorabele ervaringen en leren zonder dat het voelt als les"

Jean-Gobert De Coster, Oprichter game studio Funtomata

Naar het artikel
Games in de klas

Gametypes

Geprikkeld om zƩlf aan de slag te gaan met games in jouw school, klas of lessenpakket? Ontdek vier verschillende gametypes, met een aantal makkelijk inzetbare titels.

Naar het overzicht
Leeftijdsclassificatie

PEGI

Wist je dat de leeftijdsclassificatie PEGI een online database heeft waar je makkelijk research kan doen naar specifieke games? Zo zie je meteen welke games geschikt zijn voor welke leeftijd.

Naar PEGI
Tips voor het integreren van games in lesplannen

Hoe zorg je ervoor dat videogames Ʃcht bijdragen aan de leerdoelen? Verschillende leerkrachten geven praktische tips om videogames op een doordachte manier te integreren in lesplannen en evaluaties, zodat ze mooi aansluiten bij jouw klasbehoeften.

  1. Begin bij de leerdoelen, niet bij de videogame
  2. Combineer leren via videogames met traditionele leerstrategieƫn
  3. Gebruik games zoals je video’s of teksten gebruikt
  4. Kies videogames die aansluiten bij je vakgebied
  5. Maak leerlingen de experts en geef ze verantwoordelijkheid
  6. Stem de groepsvorm af op je doelstelling
  7. Bouw videogames in je lesstructuur en evaluaties in
  8. Bespreek en evalueer
Ontdek alle tips

Een duwtje in de rug

SMART EDUCATION@SCHOOL

Smart Education at school

Dit innovatief programma, in samenwerking met de Vlaamse Overheid, richt zich op het verbeteren van het Vlaamse onderwijs met educatieve technologie. Het programma verzamelt jaarlijks bottom-up ideeƫn van leerkrachten uit het basisonderwijs, secundair onderwijs en volwassenenonderwijs, die didactische uitdagingen in hun klas willen aanpakken.

Geselecteerde projecten krijgen maximaal € 75.000 subsidie voor de ontwikkeling van een technologische oplossing, met een looptijd van ƩƩn jaar. Scholen werken samen met kennisinstellingen, bedrijven en andere partners om van een idee naar een proof of concept te gaan. Projecten worden ingediend in twee fasen: een kort projectidee (1500 woorden), gevolgd door een uitgebreider voorstel (7000 woorden). En er zijn begeleidingsmomenten tijdens het aanvraagtraject. Scholen, leerkrachten en ICT-coƶrdinatoren kunnen hun ideeĆ«n indienen, ook zonder zicht te hebben op specifieke partners, zolang de oplossing voortkomt uit een echte onderwijsbehoefte.

Heb jij een innovatief idee voor je klas? Plan dan een intakegesprek in.

Meer info

Ready? Set. Go!

Wil je als leerkracht of school meer weten over game-gebaseerd leren? Er zijn tal van bronnen om je op weg te helpen! Van workshops en webinars tot online cursussen—je vindt hier handige links naar platforms en databases vol educatieve games en lesideeĆ«n.

Aan de slag
Mede dankzij