Is dit spel niet te moeilijk voor een achtjarige? Hoe gewelddadig is het? Heb ik voldoende mogelijkheden tot ouderlijk toezicht? Hoe kies je nu de juiste videogame voor een (klein)kind? We leggen het je uit: in zes stappen naar de juiste videogame.

Videogames behoren tot de belangrijkste vrijetijdsactiviteiten in Europa en worden zowel door volwassenen als kinderen gespeeld. Voor (groot)ouders, begeleiders en leerkrachten is voorkennis van de inhoud van een spel belangrijk. Hoewel de meeste games geschikt zijn voor het merendeel van de spelers (3 of 7), zijn er veel games alleen geschikt voor tieners. Een minderheid van de videogames (minder dan 10%) is speciaal voor volwassenen gemaakt en heeft een PEGI 18-advies. Hieronder onze tips om een weloverwogen aankoop te doen.

STAP 1. Start je vooronderzoek op het internet

Lees via onze gamegidsen of elders online een samenvatting of beoordeling van het spel. First of third person shooters, strategische of avonturengames, racespellen, sportgames: het ene videospel is het andere niet. Zoek samen een game(genre) uit dat aansluit bij de interesses van (klein)kinderen. Speel een demo of doe wat vooronderzoek op het internet en op speelhetslim.be. Op YouTube vind je simulaties, trailers of ‘gameplay’-filmpjes. Zo voel je al snel aan of de videogame hen kan interesseren, maar ook of jij het gepast vindt.

STAP 2. Ga na of een game geschikt is voor de leeftijd van je (klein)kind

De leeftijdsclassificatie van het spel staat op de voor- en achterkant van de verpakking van de videogame en in de digitale winkel. Het leeftijdslogo wordt getoond in reclame voor de videogame, in de gamegidsen op speelhetslim.be en is terug te vinden in de Europese PEGI database. Aarzel niet om advies te vragen aan verkopers die gekwalificeerd zijn om informatie over PEGI te geven. Zo ben je er zeker van dat de videogame die het kind zal spelen de geschikte leeftijdscategorie heeft. Is een (klein)kind nog te jong voor een videogame? Leg dan zeker uit waarom. Een spel zomaar verbieden maakt het enkel aantrekkelijker.

STAP 3. Koop de juiste versie

Informeer op welk toestel een (klein)kind de videogame wil spelen, want hetzelfde spel wordt doorgaans in verschillende versies (aangepast voor pc, (draagbare)spelcomputer, tablet, smartphone…) uitgebracht. Als je het spel online koopt, check je ook best of het spel wel gespeeld kan worden in de regio waar je woont.

STAP 4. Maak duidelijke afspraken samen met je (klein)kind

Spreek met (klein)kinderen duidelijke grenzen af (leeftijd, speelduur, aankoop van in-game content, online interactie) en controleer ze met behulp van ouderlijk toezicht. Blijf in de buurt van je (klein)kinderen wanneer ze spelen en praat met hen over de games die ze spelen. Ze zullen je graag uitleggen wat ze leuk vinden. Leg uit waarom je denkt dat bepaalde zaken volgens jou niet geschikt zijn. Online videogames worden gespeeld in virtuele gemeenschappen, zodat spelers kunnen communiceren met onbekende medespelers. Wijs (klein)kinderen erop om geen persoonlijke gegevens vrij te geven en ongepast gedrag te melden.

STAP 5. Weet hoe je kan monitoren

Kijk even na op welke manier je een oogje in het zeil kan houden. Alle spelplatformen en -apparaten (consoles, handhelds, smartphones en tablets) zijn uitgerust met systemen voor ouderlijk toezicht, waarmee (groot)ouders het spelgedrag van hun (klein)kinderen volgens verschillende parameters kunnen monitoren. Met deze controle-instrumenten kunnen (groot)ouders :

  • Selecteren welke games kinderen mogen spelen (tot een bepaalde PEGI-leeftijdsclassificatie)
  • Aankopen van in-game content controleren en beperken
  • De speelduur instellen
  • Online toegang beperken
  • Het niveau van online interactie en uitwisseling van gegevens controleren

STAP 6. Speel samen met je (klein)kind

Neem de tijd om even mee te kijken terwijl ze spelen en durf zelf ook eens een controller in de hand te nemen. Kinderen vinden het vaak leuk om de rollen eens om te draaien en jou iets te leren waar zij goed in zijn. Dit geeft je een idee van hoe het spel werkt en wat er zo leuk aan is. Door vragen te stellen, toon je interesse en creëer je openheid om te praten over hun spelervaringen.