BrainBugs
Bram Allegaert
- Medeoprichter & Game Designer
- brainbugs.be
“Samen met BrainBugs-medeoprichter Lennert Mottar heb ik tien jaar lang een multimedia-lab geleid binnen een grote jeugdwerkorganisatie in Gent, Brussel en Antwerpen. We experimenteerden daar met innovatieve manieren om jongeren te laten nadenken over beeldvorming en zichzelf uit te drukken via multimedia. Een van de krachtigste methodes die we ontdekten, was het laten maken van videogames rond maatschappelijke thema’s en gebeurtenissen in hun eigen buurt. Dit bleek een next-level vorm van digital storytelling —interactief, engagerend en impactvol.
Dat inzicht hebben we nadien als vertrekpunt gebruikt voor onze gamestudio: onze kernactiviteit is het ontwikkelen van games rond maatschappelijke thema’s en mediawijsheid. We werken hiervoor samen met organisaties die een sociale, educatieve of culturele missie hebben: scholen, jeugdwerk, jeugdzorg, bibliotheken, musea en zelfs de zorgsector. Zo lanceerden we, samen met de Stad Gent en de burgemeester, de game BARST!. Dit spel, ontwikkeld samen met de preventiediensten van de stad, het middenveld en scholen, richt zich op conflict en polarisering op en rond scholen. Jongeren leren wat ze als bijstander of omstaander kunnen doen in conflictsituaties, zowel offline als online. BARST! wordt gratis aangeboden in Gent en in Vlaanderen ondersteunt Groep Intro de implementatie via workshops en trainingen. We merkten namelijk dat leerkrachten het spel waardevol vonden, maar zich onzeker voelden om de sessie zelfstandig te begeleiden.
Met steun van het VAF Gamefonds ontwikkelen we een game rond AI en de bijbehorende ethische vraagstukken. Hoewel deze nog in ontwikkeling is, wordt de game al gebruikt in bijvoorbeeld de Databuzz van de VUB. We testen ook hoe scholen ermee aan de slag kunnen. Daar botsen we op twee grote drempels: de dominantie van bestaande uitgeversplatformen en de technische drempelvrees bij leerkrachten. Veel scholen werken vertrouwd met systemen als Bingel en vinden het lastig om nieuwe digitale tools toe te voegen. Ook de stress rond technische problemen blijft een uitdaging. Als een tool niet meteen werkt of duidelijk is, kan dat voor een leerkracht frustrerend zijn. Daarom streven wij ernaar onze games zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.”
Bekijk ook:
“Ons doel is om leuke en memorabele ervaringen te creëren die op een natuurlijke manier aanzetten tot leren — zonder dat het aanvoelt als een les”
Jean-Gobert De Coster, oprichter Funtomata: “Met onze studio willen we terug…
“Voor we een spel lanceren, testen we het uitgebreid in scholen”
Wouter Caeldries, CTO van SmartGames: “Bij alles wat we doen, staat spelend…
“Games zijn een waardevolle aanvulling op werkboeken en digitale oefeningen”
Steven Simoens van Die Keure: “We geloven dat sterk onderwijs de basis vormt…