We doorprikken graag enkele mythes rond vrouwen en videogames met behulp van onderzoeksdata. Wist je bijvoorbeeld dat meisjes die gamen drie keer meer kans hebben om een STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering, Mathematics) te volgen?

 

Er heerst nog steeds een perceptie dat vrouwelijke gamers over het algemeen een minderheid vertegenwoordigen. Maar uit een recent VGE-rapport blijkt dat het percentage vrouwelijke gamers weinig verschilt van dat van hun mannelijke tegenhangers. Vrouwen gamen bijna net zo veel als mannen en zijn goed voor een prominente 46.7% van het totaal aantal gamers in Europa.

Singleplayer-modus is erg populair onder gamende vrouwen. De overgrote meerderheid (86%) verkiest singleplayer boven offline multiplayer-modus (16%) en online multiplayer-modus (23%). Volgens hetzelfde rapport is het percentage vrouwen dat games speelt op hun mobiele telefoon en tablet (51%), hoger dan het percentage mannen (49%).

 

Hoe zit het dan met gamegenres? De genderverhouding verschilt aanzienlijk. Zo zijn vrouwen bijvoorbeeld sterk ondervertegenwoordigd in genres als Sport spellen (15%) en turned-based strategy games (15%). Populaire genres zijn Match 3 games (drie-op-een-rij spellen waarbij de speler objecten moet matches om ze te laten verdwijnen) en Casual puzzle games op smartphone (26%) als Candy Crush of Bejeweled. Avonturengames op consoles zijn ook populair onder vrouwen en meisjes (27%).

 

Eén zaak is nu duidelijk, gamen is net zo goed een vrouwending. In een later artikel besteden we meer aandacht aan de rol van vrouwen in het maken en uitgeven van videogames.

 

Sources

Quantic Foundry: Beyond 50/50: Breaking Down The Percentage of Female Gamers by Genre, VGE Key Facts 2022