Naar aanleiding van de International Day of Women and Girls in Science staan we stil bij de cruciale rol van vrouwen en meisjes binnen wetenschap, technologie en dus ook videogames.

We doorprikken graag enkele mythes rond vrouwen en videogames met behulp van onderzoeksdata. Wist je bijvoorbeeld dat meisjes die gamen drie keer meer kans hebben om een STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering, Mathematics) te volgen?

 

Er heerst nog steeds een perceptie dat vrouwelijke gamers over het algemeen een minderheid vertegenwoordigen. Maar uit een recent ISFE-rapport blijkt dat het percentage vrouwelijke gamers weinig verschilt van dat van hun mannelijke tegenhangers. Vrouwen gamen bijna net zo veel als mannen en zijn goed voor een prominente 45% van het totaal aantal gamers in Europa.

 

Singleplayer-modus is erg populair onder gamende vrouwen. De overgrote meerderheid (86%) verkiest singleplayer boven offline multiplayer-modus (16%) en online multiplayer-modus (23%). Volgens hetzelfde rapport is het percentage vrouwen dat games speelt op hun mobiele telefoon en tablet (51%), hoger dan het percentage mannen (49%).

 

Hoe zit het dan met gamegenres? De genderverhouding verschilt aanzienlijk. Zo zijn vrouwen bijvoorbeeld sterk ondervertegenwoordigd in genres als first-person shooters (7%) en turned-based strategy games (11%). Populaire genres zijn Match 3 games (drie-op-een-rij spellen waarbij de speler objecten moet matches om ze te laten verdwijnen) en Casual puzzle games (42%) als Candy Crush of Bejeweled. Ook gamers die Family- en Farming simulatiegames spelen zijn merendeels (69%) vrouwen en meisjes.

 

Eén zaak is nu duidelijk, gamen is net zo goed een vrouwending. In een later artikel besteden we meer aandacht aan de rol van vrouwen in het maken en uitgeven van videogames.

 

Sources

Quantic Foundry: Beyond 50/50: Breaking Down The Percentage of Female Gamers by Genre, ISFE Key Facts 2020