Het moment voordat een kind de operatiekamer ingaat, kan bijzonder beangstigend en zelfs traumatisch zijn. Uit onderzoek blijkt dat de angst die kinderen voelen als ze in slaap worden gebracht, een impact heeft op hoe ze zich na de operatie voelen. Angstreductie tijdens de anesthesie vermindert pijn en misselijkheid na een ingreep.

Anesthesieverpleegkundige Niels Bogaerts ging onder supervisie van anesthesiste Valérie Bosteels op zoek naar een manier om die angst en dus ook de pijn na een ingreep te verminderen. Voor deze uitdagende opdracht ging het AZ Delta aankloppen bij de opleiding Digital Arts and Entertainment (DAE) aan HOWEST DAE in Kortrijk, de meest gerenommeerde gameopleiding in België en al driemaal gekroond tot beste gameschool ter wereld. Elk jaar biedt de opleiding bedrijven de kans om een project op poten te zetten als afstudeerproject van studenten. Het eindresultaat van de samenwerking tussen AZ Delta en HOWEST DAE is de app Delta Valley. Alle spelelementen, gameplay en muziek werden op maat gemaakt voor de game in overleg met de dienst anesthesie.

 

Delta Valley is een app specifiek ontwikkeld om de angst bij kinderen voor een operatie of onderzoek onder narcose te verminderen. Voor een ingreep, maar ook voor een CT-scan of een NMR bijvoorbeeld, kunnen kinderen van drie tot elf jaar met Delta Valley al spelend onder narcose gaan. De interactieve game neemt het kind mee in de wondere wereld van het gelijknamige eiland.

 

De speler kiest tussen een prinses of een astronaut en onder andere de haarkleur van het personage. Onderweg naar de operatie- of onderzoekskamer ziet het kind een video waarin het personage een rugzak vol benodigdheden krijgt, waaronder een masker, saturatiemeter en monitor, die helpt om de tovenaar aan te pakken. Dit neemt een deel van de schrik weg voor deze echte voorwerpen.

 

Vervolgens gaat het personage op stap samen met de delta’s om de boze tovenaar uit Delta Valley te verdrijven. Deze slechterik creëert stinkende wolken, een verwijzing naar het slaapgas, dat moet worden weggeblazen. Het blazen zorgt ervoor dat kinderen sneller het slaapgas opnemen om onder anesthesie te gaan. Delta Valley stimuleert dit blazen en kadert het in een interactieve fantasiewereld.

 

Bron: AZ Delta