In de wereld van online videogames kunnen spelers tijdelijk of permanent geschorst of geblokkeerd worden. Dit gebeurt onder meer bij ongepast gedrag, valsspelen of andere overtredingen. Benieuwd hoe dat werkt? En of een speler in beroep kan gaan tegen een “ban”? Wij leggen het uit.

Hoe werkt het proces van schorsing? Gebeurt dat via menselijke moderatie, of eerder via AI en andere slimme tools?

Het proces van schorsing verschilt per platform en per videogame. Maar het is vaak een combinatie van menselijke tussenkomst en technologie. Veel bedrijven gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) en slimme algoritmes om ongewenst gedrag automatisch op te sporen; zoals het gebruik van scheldwoorden of bedreigingen via audio- of tekstcommunicatie tussen spelers. Of om gamers te detecteren die valsspelen door hacks of illegale codes te gebruiken. Als de AI verdachte activiteiten opmerkt, worden deze doorgegeven aan menselijke moderators, die de uiteindelijke beslissing nemen of een speler al dan niet tijdelijk of permanent wordt geschorst. Voor serieuze of complexe gevallen kan er een speciaal team worden ingeschakeld om de situatie te beoordelen. Sommige gamebedrijven schorsen systematisch op permanente basis bij ernstige vormen van valsspelen.

Wat als een speler iemand betrapt die over de schreef gaat?

Als een online mede- of tegenspeler zich misdraagt, kan een speler dat gedrag rapporteren bij het gamebedrijf. De speler moet daar wel een geldige reden voor opgeven zoals discriminatie, pesten, valsspelen, ongepaste taal, bedreigingen of aanstootgevende boodschappen of inhoud. Herhaalde meldingen leiden mogelijk tot een waarschuwing of een tijdelijke schorsing. De uitkomst hangt af van de beoordeling van menselijke moderators, die elk rapport aan de gedragscode van de game in kwestie toetsen. Vaak kan de speler de gemelde gamer ook direct blokkeren in zijn/haar vriendenlijst, zodat deze online niet meer opduikt in (voice)chats. Wel kan deze persoon soms opnieuw opduiken in andere online matches. Let op: misbruik van de rapportagefunctie, zoals valse meldingen uit frustratie na verlies van een spelronde, wordt zélf als pesten beschouwd en kan ook bestraft worden.

Wat riskeert een speler?

Er zijn verschillende soorten “bans” of schorsingen, afhankelijk van de ernst van de overtreding en het beleid van de game of het platform. Dit zijn de mogelijke maatregelen:

  • Tijdelijke ban: bij een tijdelijke ban wordt de speler voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 24 uur of een week) de toegang tot een online game of een volledig online platform ontzegd.
  • Permanente ban: bij herhaaldelijk of ernstig ongepast gedrag kan een speler voor altijd worden uitgesloten van een online game of een volledig online platform.
  • Doorverwijzing naar autoriteiten: in uitzonderlijke gevallen, zoals ernstige bedreigingen of crimineel gedrag (bijvoorbeeld het stelen van spelcredits of de inloggegevens van andere spelers), kunnen gamebedrijven een speler aangeven bij de politie of andere autoriteiten. Zij beslissen dan welke stappen er tegen de speler worden ondernomen.

Hoe laten bedrijven weten dat bans mogelijk zijn en hoe deze werken?

Gamebedrijven vermelden duidelijk in hun gebruikersvoorwaarden (community standards) en algemene voorwaarden (terms and conditions) dat spelers geband kunnen worden voor specifieke overtredingen. Bij aankoop van een game of aanmelding op een platform stemt de speler meestal automatisch in met deze regels. Het is dus goed om bij elke game of platform te weten welke richtlijnen er gehanteerd worden: lees de kleine lettertjes.

Speel Het Slim_schorsen of bannen online games community standards_2

Waar kunnen spelers de voorwaarden en regels vinden?

De algemene voorwaarden, de gebruikersvoorwaarden en de bijbehorende gedragsregels zijn doorgaans te vinden op de website van een videogame. De speler wordt er naartoe verwezen tijdens de aankoop van een game of bij het inloggen op een online platform. Vaak staat er ook een link naar deze pagina’s in het help-tabblad van de game. Sommige titels gebruiken zelfs in-game links naar de regels, zodat spelers tijdens het gamen toegang hebben tot de richtlijnen.

Waarom doen gamebedrijven dit?

Bedrijven willen een veilige en eerlijke speelomgeving aanbieden én behouden. Daarom pakken ze ongepast gedrag en valsspelen aan. Dat helpt om de spelervaring voor iedereen leuk en eerlijk te houden. Door zondaars te verbannen, zorgen bedrijven ervoor dat spelers zich verantwoordelijk gedragen en dat valsspelers of beledigende gamers het spel en de community niet negatief beïnvloeden.

Kan een speler in beroep gaan indien hij/zij de ban onterecht vindt?

Ja, in de meeste gevallen kunnen spelers in beroep gaan tegen een ban. Platforms en games bieden een procedure aan voor spelers die vinden dat hun schorsing onterecht is. Dit beroep kan meestal via een formulier worden ingediend op de website van de game of van het platform. Een team bekijkt de situatie dan opnieuw en beslist of de schorsing al dan niet blijft gelden. Dit proces kan tijd in beslag nemen. En er is geen garantie dat het beroep wordt toegekend.

Is een speler na een ban de online game of de in-game items waarvoor hij/zij betaalde, kwijt?

Spelers die verbannen worden, kunnen de game alsook eventuele aankopen van in-game items in bepaalde gevallen kwijtraken. Dit staat in de voorwaarden waar spelers mee akkoord gaan. Hoewel dit wettelijk toegestaan is, kan dit voor sommige spelers onrechtvaardig aanvoelen: zeker wanneer iemand fors geïnvesteerd heeft in in-game items zoals extra wapens, skins en andere items. Maar, door dit risico mee in te bouwen, zorgen gamebedrijven er wél voor dat (potentiële) overtreders tweemaal zullen nadenken voordat ze (opnieuw) zondigen tegen de regels van een game, een platform of zelfs tegen de wet.

Wat gebeurt er als een speler de volledige toegang tot een platformaccount verliest?

Als een speler geband wordt op zijn of haar online platformaccount (zoals PlayStation Network of Xbox), kan deze geen enkele game meer online spelen via dat platform. Dit type ban komt minder vaak voor en is meestal voor ernstige of herhaaldelijke overtredingen. Het verlies van een platformaccount heeft grote gevolgen, omdat het de toegang tot meerdere online games en services blokkeert.

Zijn er nog andere belangrijke zaken om te weten over schorsingen?

  • Updates in beleid: gamebedrijven kunnen hun algemene voorwaarden en beleid bijwerken. Ze sturen een melding zodat de speler op de hoogte blijft van de geldende regels.
  • Communicatie: bij een ban kan een bedrijf eerst een waarschuwing sturen ofwel direct actie ondernemen, afhankelijk van de graad of aard van de overtreding.
  • Hou het zelf leuk en eerlijk online: dat maakt gamen voor iedereen aangenamer. Lees hier wat je kan doen om zorg te dragen voor jezelf, voor je kinderen of voor anderen tijdens het spelen van online videogames.