In België worden er niet alleen uitstekende games gemaakt, ook onze opleidingen voor het maken van videogames kunnen een prima rapport voorleggen.

 

Ken je iemand die ervan droomt om professioneel met games aan de slag te gaan? Of droom je er zelf van? Vroeger zou het wellicht bij een droom gebleven zijn, maar tegenwoordig bieden heel wat scholen een opleiding tot spelontwikkelaar aan. Elk met hun specifieke klemtonen, maar ze hebben één ding gemeen: het zal hard werken worden. Videogames maken, is iets helemaal anders dan videogames spelen. Het is niet omdat je graag games speelt dat je in de wieg bent gelegd als spelontwikkelaar.

Nog steeds overtuigd? Perfect! Je kan zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel aan de slag met een opleiding game development. Hieronder vind je een (niet-exhaustief) overzicht van enkele studierichtingen:

Vlaanderen

●     De oudste en meest roemrijke opleiding is Digital Arts and Entertainment (DAE) aan HOWEST in Kortrijk. De driejarige bacheloropleiding bestaat sinds 2006, levert elk jaar talent af dat direct aan de slag kan bij gerenommeerde internationale studio’s en valt geregeld internationaal in de prijzen. Je kan in DAE terecht voor zes studierichtingen: VFX, 3D Animatie, Game Graphics Production, Game Development, Sound Design en Independent Game Production.

●     Wil je videogames vanuit een meer academische context benaderen, dan ben je in de richting Game Design van LUCA School of Arts in Genk aan het juiste adres. Na een algemene bacheloropleiding, kan je kiezen uit twee masters: een artistieke of een educatieve.

●     Het postgraduaat Immersive Storytelling in Virtual Reality aan de AP Hogeschool Antwerpen is dan weer ideaal voor afgestudeerden en professionals die zich willen onderdompelen in de vele mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals VR/AR en 360° video.

Wallonië

●     De Haute École Albert Jacquard (link in het Frans) in Namen organiseert naast verschillende bacheloropleidingen ook een eenjarige Honours-traject voor het maken van een videogame. Afgestudeerde bachelors krijgen er de ruimte om onder professionele begeleiding aan hun eigen project te werken en dat eventueel op de markt te brengen.

●     Aan de Haute École Louvain en Hainaut (link in het Frans) in Bergen kan je na je professionele bachelor terecht voor een specialisatiejaar Game Art of Game Programming.

Brussel

●     Interface3 (link in het Frans) is een opleidingscentrum in Brussel dat als missie heeft om meer vrouwen aan het werk te krijgen in de informaticasector. Vrouwen die zich willen omscholen tot spelontwikkelaar krijgen er op 9 maand de basis van game design en programmeren.

Nogmaals, dit zijn niet de enige richtingen waar je game development kan studeren, denk maar aan Karel de Grote-Hogeschool, Technocité (link in het Frans), Syntra Vlaanderen. Het is ook niet altijd nodig om een opleiding game development te volgen om een succesvol spelontwikkelaar te worden. Maar wie je ook bent of waar je ook woont: als je droomt van een carrière in de gamesector, dan ben je in België aan het goede adres.