De gamesector groeit explosief (ook in België) en trekt een steeds diverser publiek aan. Toch zijn veel games moeilijk toegankelijk voor spelers met een beperking, kleurenblindheid of leesproblemen. “Dat is zonde, want met de juiste aanpassingen kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van videogames, ongeacht fysieke of cognitieve uitdagingen”, getuigt Larissa Vervaeke van Boxsun.

De Belgische gamestudio Boxsun, opgericht door Larissa Vervaeke en Dimitri De Sutter, timmert sinds 2021 aan de weg. Hun missie? Videogames ontwikkelen die niet alleen plezier brengen, maar ook zo toegankelijk en inclusief mogelijk zijn voor een breed publiek. De eerste titel waarin de ontwikkelaar die visie verkende was Light Kin, een spel in arcadestijl.

Tijdens de creatie ontdekten de makers toevallig een belangrijk verbeterpunt: “Iemand uit onze kennissenkring met rood-groen kleurenblindheid had moeite om het spel goed te spelen”, verduidelijkt Larissa Vervaeke. “Dat zette ons aan het denken. We hebben toen kleurenfilters toegevoegd zodat mensen met kleurenblindheid de game zonder problemen konden spelen.”

Persoonlijke ervaringen als drijvende kracht

Een van de grootste motivaties achter de focus op inclusie en toegankelijkheid is de persoonlijke ervaring van mede-oprichter Dimitri De Sutter, die zelf een fysieke beperking heeft. “Sommige videogames zijn moeilijk speelbaar voor hem, zeker wanneer ze geen optie bieden om knoppen anders toe te wijzen”, vertelt Vervaeke. “Daarom zorgen we ervoor dat onze videogames zoveel mogelijk opties bevatten voor verschillende spelers.”

In hun nieuwste project, Crystalis Descendant, hebben de makers bijvoorbeeld auto-aiming en auto-shooting geïmplementeerd, zodat spelers die moeite hebben met complexe besturingen alsnog van de game kunnen genieten. Dat kunnen zowel mensen met als zonder beperking zijn. “Sommige spelers willen gewoon ontspannen gamen, terwijl anderen liever een uitdaging hebben. Wij willen beide opties bieden.”

Waarom doen andere studios dit zo weinig?

Volgens Vervaeke is het gebrek aan toegankelijkheid in veel games vooral een kwestie van onbewustheid. “Ontwikkelaars denken vaak niet na over bijvoorbeeld hoe goed een lettertype leesbaar is voor iemand met dyslexie. Als je zelf geen beperking hebt, is het moeilijk om je in te leven.” Boxsun zoekt daarom actief de dialoog op met de community om te achterhalen waar verbeteringen mogelijk zijn. Toch is niet elke beperking even eenvoudig te omzeilen. Epilepsie vormt bijvoorbeeld een lastige uitdaging. “De game waar we momenteel aan werken bevat veel visuele effecten en explosies, die niet zomaar weggelaten kunnen worden zonder de videogameplay te beïnvloeden”, zegt Vervaeke. Mogelijke oplossingen, zoals een instelbare flitsintensiteit, worden nog onderzocht.

Reacties uit de community

De aanpak van Boxsun wordt positief onthaald. “We krijgen veel waardering van spelers die merken dat we echt rekening houden met toegankelijkheid”, zegt Vervaeke. “Sommige ouders vinden het ook geweldig dat hun kinderen dankzij onze simpele besturing makkelijk kunnen meedoen.”
Ook werden de spelmakers benaderd voor bijkomende advies door experts in speciale controllers voor mensen met een fysieke beperking. “Dat gaf ons extra inzichten over hoe we onze games nog inclusiever kunnen maken.”

Toekomstplannen: verder verfijnen en uitbreiden

Voor de komende jaren ligt de focus van Boxsun op de ontwikkeling en release van Crystalis Descendant, waarvan de early access gepland staat voor eind 2025 of begin 2026. “Daarna bekijken we of er uitbreidingen of DLC mogelijk zijn, afhankelijk van hoe de game ontvangen wordt”, aldus Vervaeke. Daarnaast broedt de studio al op nieuwe gameconcepten. Met hun inclusieve aanpak en oog voor detail zet Boxsun een belangrijke stap in de videogamesector. “Toegankelijkheid hoeft niet moeilijk te zijn, als je er van in het begin rekening mee houdt”, besluit Vervaeke. En met dat uitgangspunt wil de ontwikkelaar in de toekomst nog veel spelers bereiken.