Het is zover: de langverwachte nieuwe spelconsole van Nintendo is er. We leggen uit waarmee de Switch 2 zich onderscheidt ten opzichte van zijn voorganger. En hoe dat zit met het verbeterde ouderlijk toezicht.

Sterkere hardware

  • De Nintendo Switch 2 bouwt voort op het hybride succes van zijn voorganger. Ook deze nieuwe versie kan onderweg als een mobiele handheld én thuis via een kabel op een televisietoestel gebruikt worden.
  • Op technologisch vlak zijn er een aantal verbeteringen.
    • In vergelijking met zijn voorganger heeft de Nintendo Switch 2 een groter LCD-scherm (7.9-inch) met een hogere beeldresolutie (1080p) en een snellere verversingsgraad (120Hz): dat betekent gedetailleerdere én sneller beelden.
    • Wat opslaggeheugen betreft, hebben spelers bij de Switch 2 ook niet meteen een microSD-kaart nodig. Met maar liefst 256GB interne opslag is er ruim voldoende plek voor veel videogames: een flinke sprong voorwaarts vergeleken met de 32GB van de originele Switch en de 64GB van de OLED-versie.
  • Daarnaast heeft het ook een sterke NVIDIA-chipset voor kortere laadtijden, vlottere berekeningen en vloeiendere beelden en een grotere interne batterij, zodat je onderweg langer kunt spelen.

Betere controllers

De Joy-Con 2-controllers van de Switch 2 lijken qua feel en design sterk op de originele Joy-Cons. Ze hebben een analoge stick, vier knoppen aan de voorkant, twee triggers en menu-, capture- en homeknoppen – en je kunt ze nog steeds zijwaarts (horizontaal) gebruiken of samen voor dual-analog besturing. De sticks zijn iets groter geworden, wat prettiger aanvoelt.

Wat écht vernieuwend is, zit onder de motorkap: optische sensoren in de bevestigingsrails maken van de Joy-Con 2 een soort muis. Zo kun je bijvoorbeeld Metroid Prime 4: Beyond besturen met pc-achtige precisie: een coole functie die de originele Joy-Cons niet hebben.

Ouderlijk toezicht

Nintendo schenkt ook voor de Switch 2 aandacht aan ouderlijk toezicht, en helpt (groot)ouders een veilige en verantwoorde speelomgeving voor kinderen te creëren. Met een vernieuwde app kunnen (groot)ouders eenvoudig limieten instellen voor speeltijd, toegang tot bepaalde games beperken op basis van PEGI-leeftijdsclassificaties en communicatie met andere spelers reguleren.

Zo biedt de app inzicht in de speelactiviteiten van het kind, inclusief welke videogames gespeeld worden en hoelang. Een opvallende nieuwe functie is ‘System Lock’, waarmee (groot)ouders een pincode kunnen instellen die vereist is om de console te ontgrendelen. Dit biedt een extra beveiligingslaag om ongeautoriseerd gebruik te voorkomen.

Ook de nieuwe GameChat-functie kan beheerd worden via ouderlijk toezicht, waarbij toestemming nodig is voor kinderen onder de 16 jaar om deze functie te gebruiken. Bovendien kunnen (groot)ouders bepalen met wie hun (klein)kinderen online mogen communiceren, wat helpt om interactie met onbekenden te limiteren.

Welke games kan je spelen op de Switch 2?

Op enkele uitzonderingen na kan je op de Switch 2 vrijwel alle games van de originele Switch spelen – hij is met andere woorden backwards compatible. De console ondersteunt zowel fysieke gamecards als downloads uit de eShop. Bepaalde Switch-games krijgen zelfs een flinke upgrade op de Switch 2. Deze zogenoemde Switch 2 Edition-versies maken gebruik van de krachtigere hardware en bieden verbeterde graphics en besturing. Denk aan titels als Breath of the Wild, Kirby and the Forgotten Land, Metroid Prime 4: Beyond, Pokémon Legends: Z-A, Super Mario Party Jamboree en Tears of the Kingdom die straks kunnen draaien in een hogere beeldresolutie.

Nintendo heeft ook al bevestigd dat sommige Switch 2-games niet zullen uitkomen voor de originele Switch. Metroid Prime 4: Beyond en Pokémon Legends: Z-A kun je nog wel op beide systemen spelen, maar voor titels als Donkey Kong Bananza en Mario Kart World zul je dus moeten overstappen naar de Switch 2. Het is ook vrij zeker dat veel grote third-party games zoals Cyberpunk 2077 en Final Fantasy VII Remake Intergrade alleen beschikbaar zullen zijn op de Switch 2.