In het verleden werd het spelen van videogames zelden geassocieerd met professionele ontwikkeling en eerder beschouwd als tijdverspilling. De laatste jaren wordt dat in twijfel getrokken, mede dankzij onderzoek. Videogames zoals Fortnite, League of Legends en The Legend of Zelda kunnen helpen bij het ontwikkelen van professionele soft skills of vaardigheden

 

Een studie van een groot HR-bureau interviewde 3.763 respondenten om na te gaan of er een verband bestaat tussen het spelen van videogames en het ontwikkelen van professionele vaardigheden. In het onderzoek werden acht populaire games geanalyseerd: League of Legends, EA Sports FC, Minecraft, Apex Legends, Call of Duty: Warzone, PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), Fortnite en The Legend of Zelda.

 

De deelnemers werd gevraagd uit een lijst van ‘transferable skills’, d.w.z. vaardigheden die in andere rollen of beroepen kunnen worden gebruikt, aan te geven welke vaardigheden zij na het spelen hadden aangescherpt. Voor elke geselecteerde vaardigheid volgde een diagnostische test om het vaardigheidsniveau te bepalen.

Uit de resultaten blijkt dat niet minder dan negen van de twaalf vaardigheden door het spelen van games worden ontwikkeld, namelijk leiderschap, teamwork, communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, multitasking, doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid en zelfmotivatie. Er zijn geen aanwijzingen dat probleemoplossing, conflictmanagement en time management worden verbeterd.

Zelfmotivatie, teamwork en kritisch denken zijn de vaardigheden die het vaakst door games worden ontwikkeld. De onderzoekers vonden de sterkste verbanden tussen zelfmotivatie en PUBG, leiderschap en League of Legends en kritisch denken en Warzone.

Het grootste aantal vaardigheden werd ontwikkeld met de razend populaire game Fortnite, met maar liefst zes skills: communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, zelfmotivatie, doorzettingsvermogen en teamwork. Fortnite komt echter maar één keer naar voor met de sterkste link tussen de videogame en visuele waarneming. Dit terwijl League of Legends drie keer het sterkste verband kan laten zien, namelijk met leiderschap, multitasking en doorzettingsvermogen.