Videogamecoach Sebastian aka Stavland en papa Stefaan delen hun ervaring over hoe een videogamecoach een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van jonge spelers en dan vooral kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).
Sebastian aka Stavland richtte tal van game-organisaties op en ontpopte zich, vanuit zijn passie voor esports en videogames, tot volwaardige videogamecoach. Hij specialiseert zich vooral in het begeleiden van Fortnite-spelers en ontwikkelde een coachingprogramma op maat van de individuele behoeften van studenten. Het programma varieert van enkele uren coaching per week tot meer uitgebreide sessies; afhankelijk van de noden van de student in kwestie. Als gamecoach richt Sebastian zich voornamelijk op jonge spelers en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Ze kloppen bij hem aan omdat ze een esports-carrière beogen of omdat ze coaching zoeken op vlak van taal of probleemoplossend denken – skills die bij het gamen vaak nodig zijn en gestimuleerd worden.
Dat besefte ook Stefaan, papa van Casper, die al op jonge leeftijd een enorme passie ontwikkelde voor Fortnite. Stefaan merkte hoe gemotiveerd zijn zoon was om Fortnite te spelen en hoe hem dat ook positief beïnvloedde in andere hobby’s, zoals tennis en schaken. Zoals voetbalcoaches invloed hebben op kinderen die gepassioneerd zijn door voetbal, kon een Fortnite-coach volgens hem een vergelijkbare impact hebben op Casper. Papa Stefaan schakelde videogamecoach Sebastian in en ze startten een wekelijks coachingprogramma voor Casper met tactische lessen op de pc tot coaching in het meer strategisch en doelgericht spelen van het spel. Vader Stefaan wordt actief betrokken tijdens de coachingsessies zodat hij tijdens het gamen kan helpen met vertalen. Door samen te gamen, werd de band tussen vader en zoon alleen maar hechter.
“Ik zit meestal naast mijn zoon tijdens de les. Puur door interesse te tonen in zijn passie merk ik dat we naar elkaar toe gegroeid zijn“, geeft Stefaan aan.
Hij merkte heel wat positieve veranderingen bij zijn zoon. Niet alleen verbeterde Caspers Engels aanzienlijk, maar ook zijn begrip van de strategische aspecten van het spel groeide. Het coachingprogramma heeft Casper niet alleen geholpen bij zijn spelvaardigheden maar heeft ook zijn doorzettingsvermogen versterkt en zijn motivatie aangewakkerd om nieuwe activiteiten te proberen. De impact van gamecoaching gaat dus verder dan het spel alleen.
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…