Details

Genre

Actie-Avontuur

PEGI

Platformen

Psychonauts 2

 

In Psychonauts 2 zet je opnieuw de piloothelm op van Razputin Aquato – Raz voor de vrienden. Deze tienjarige jongen met psychische krachten wil zich na de avonturen uit het origineel uit 2005 definitief aansluiten bij de Psychonauts. Dé vaardigheid bij uitstek van deze groep paranormale geheim agenten is het betreden van andermans bovenkamer. De meeste levels spelen zich dan ook af tussen de oren van één of ander excentriek personage.

 

 

Raz gebruikt zijn psychische krachten zoals telekinese en levitatie om af te rekenen met fysieke vormen van emotioneel trauma, zoals twijfel en spijt. Daarnaast kan je tussen de vele hersenkronkels heel wat spullen verzamelen om indruk te maken op de Psychonauts-academie. Om verder in het verhaal te geraken, zal je ook puzzels moeten oplossen door mentale verbindingen te maken tussen concepten en zo personages van gedachten te doen veranderen. Noem het gerust een charmante manier van mind control.

Psychonauts 2 benadert op luchtige wijze een reeks mentale problemen zoals (gok)verslaving, posttraumatische stress, paniekaanvallen, angst en waanvoorstellingen. Humor mixen met deze serieuze thema’s is een evenwichtsoefening en het team liet zich door verschillende psychologische experts bijstaan om geen afbreuk te doen aan de ernst van deze stoornissen. Meer nog: met de game hopen de ontwikkelaars bij te dragen aan de normalisering van het praten over psychische problemen.

PEGI 12

Deze mentale rollercoaster is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Het pak rammel dat je de slechte gedachten en critici in je hoofd geeft, is bijzonder mild. Verslagen vijanden flikkeren kort voor ze uit de spelwereld verdwijnen en er is nergens sprake van bloed of verwondingen.

De fantasie van sommige personages zorgt wel voor visueel impressionante levels. Zo bevat een bepaalde spelwereld expliciete beelden van tandheelkunde en draagt een baas uit een ander level een bebloede schort.

De dialogen -bedacht door de uiterst grappige Tim Schafer en zijn komisch talent- verwijzen occasioneel naar verdovende middelen en het woord “ass” wordt letterlijk uitgesproken.