Details
Genre
PEGI
Platformen
Hades
De titulaire onderwereld is geen schrikwekkend oord van vergane zieltjes. De thuis van prins Zagreus en zijn vader Hades bestaat uit een statige tempelzaal waar de driekoppige hellehond Cerberus vredig een uiltje knapt en Orpheus de kilte verdrijft met warme lierklanken. Je zou je bijna gaan afvragen waarom je hier in vredesnaam weg wil.
Want dat is het doel van de game: weglopen uit de onderwereld om je met de overige goden te verenigen op de top van Olympus. Prins Zagreus is een rebelse tiener, van het soort dat na valavond uit het raam klautert om te ontsnappen aan het oog van het ouderlijke gezag. Zo’n puber die volhardt in de boosheid ook. Dat zal nodig zijn want de kans dat je eerste escapade succesvol is, is bijzonder klein. Papa Hades is immers vastbesloten om zijn hoederecht over Zagreus te behouden en roept daarvoor de hulp in van heel wat mythologische wezens.
Hades is een zogenaamde roguelike, wat inhoudt dat je slechts één kans krijgt. Word je verslagen, dan is het terug naar af. Dat wordt om verschillende redenen nooit saai. Eerst en vooral worden levels willekeurig gegenereerd, waardoor je nooit twee keer identiek dezelfde route naar je einddoel aflegt. Ten tweede kan Zagreus met verschillende wapens (zwaard, boog, schild) uit de voeten en kom je tijdens je avontuur verschillende Olympiërs tegen die je met hun goddelijke kracht een duwtje in de rug geven. En ten slotte krijg je na elke nederlaag een nieuw puzzelstukje van het verhaal, dat meer om het lijf heeft dan je in eerste instantie zou denken. Heel wat redenen om door te bijten dus, en dan hebben we het nog niet eens over de audiovisuele presentatie gehad. Zowel de muziek als het visuele design vielen niet toevallig al herhaaldelijk in de prijzen.
Hades is een actie-rollenspel voor één speler ontwikkeld en uitgegeven door Supergiant Games voor pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S|X en Nintendo Switch. De PlayStation- en Xbox-versies worden mee uitgegeven door Private Division.
PEGI 12
Dit mythologische avontuur is geschikt voor jonge tieners. De game bevat beelden van niet-realistisch geweld tegen menselijke en dierlijke personages – bij de Minotaurus zelfs tegelijkertijd. Andere mythologische figuren die de revue passeren zoals Eurydice, Sisyphus en Charon krijgen een moderne en diverse interpretatie.
Sommige personages en goden hebben niet veel kleren aan, maar openblijk bloot is er niet bij. Zelfs godin van de liefde Aphrodite, die seksueel innuendo niet schuwt, houdt netjes al haar kleren aan. We kennen Griekse kunstwerken waar dat een stuk minder het geval is.