Waar een game zoals Brain Age voornamelijk werd gebruikt als entertainment, is gamen ondertussen een wetenschappelijk hulpmiddel voor mensen die lijden aan hersenschade.

NeuroTracker – een computerprogramma van het gelijknamige Canadese bedrijf – wordt omschreven als een “cognitief trainingsprogramma om mentale prestaties te beoordelen en verbeteren”. Cognitieve training omvat eenvoudige oefeningen om mentale vaardigheden zoals geheugen, aandacht en oplettendheid te verbeteren. Dat soort training wordt reeds gebruikt bij tal van professionals, waaronder atleten en piloten. De tool wordt bijvoorbeeld gebruikt in grote Amerikaanse sportcompetities zoals de NHL en NFL, maar ook bij Belgische sportteams is NeuroTracker ondertussen een vast onderdeel van het trainingsprogramma.

 

De NeuroTracker software verpakt al deze cognitieve wetenschap in een eenvoudige tool tegen een maandelijkse vergoeding. Tijdens de korte sessies – die je om de dag doet – dien je verschillende bollen te volgen, die op het scherm zweven. Initieel blijven de bollen vrij dicht bij elkaar, maar al snel gaan de bollen verder uit elkaar waardoor gebruikers hun aandachtszone vergroten. Om het effect te versterken, wordt er een 3D-bril gebruikt. Maar ook zonder 3D-bril kan de tool door iedereen worden gebruikt, al kan het langer duren alvorens je dan resultaat ziet. Een simpele computer volstaat, al is er tegenwoordig ook een app voor Android en iOS.

 

De tool wordt echter niet alleen gebruikt om de capaciteit van een gezond brein te vergroten, maar ook om de gevolgen van hersenschade te beperken. De Victoria Brain Injury Society testte Neurotracker bij diverse patiënten die lijden aan hersenschade en zagen zichtbare verbeteringen.

 

Patiënten die de training twee keer per week volgden voor een totale periode van vijf weken, zagen een verbetering op het vlak van hoofdpijn, duizeligheid, slaapproblemen en andere symptomen, die het gevolg zijn van hersenschade. Andy Lefort, een VBIS-patiënt die slachtoffer werd van een hersenaneurysma, geeft aan dat NeuroTracker initieel een grote uitdaging was, maar dat hij ondertussen de positieve gevolgen ervaart, waaronder een beter geheugen en meer energie.