Ze zijn goed voor het algemeen welzijn, maar voor een vredige nachtrust ben je bij videogames aan het verkeerde adres. Onze Franse collega’s van PédaGoJeux (link in het Frans) zetten vier tips op een rij om de slaapkwaliteit van je spelende kroost te garanderen.
Een goede nachtrust is essentieel om de volgende dag kwiek en monter de dag aan te vatten. Gebrek aan slaap kan een impact hebben op de gezondheid en leerprestaties (concentratiestoornissen, vermoeidheid…) van kinderen. Het is daarom van het grootste belang om ervoor te zorgen dat niets de slaaptijd verstoort. Videogames kunnen daarbij al eens de boosdoener zijn.
TIP 1: Maak afspraken over hoe lang er gespeeld wordt
Sommige videogames – vaak degene die online samen met vrienden gespeeld worden – zijn niet altijd makkelijk af te lijnen qua speeltijd (een potje Fortnite bvb kan kort of lang duren). Vaak zijn het ook videogames waar de nodige opwinding bij komt kijken. Beide situaties zijn niet ideaal voor een goede nachtrust. Volgens slaapspecialist Sylvie Royant-Parola is het belangrijk om kinderen het belang van voldoende slaap uit te leggen.
Ze adviseert om de speelduur te beperken en die duidelijk met de kinderen af te spreken. Geef het kind een signaal wanneer het nog 10 of 5 minuten mag spelen vooraleer de maximale speelduur is bereikt. Zo krijgt het de kans om af te werken waar het mee bezig is en kan het op een rustige manier zijn speelsessie afsluiten.
TIP 2: Geen games vlak voor het slapengaan
Anders dan bij televisiekijken zorgt het interactieve karakter van de meeste videogames voor stimulerende hersenactiviteit. Het is dan ook aangeraden om een half uur voor het slapengaan geen videogames meer te spelen. Op tijd stoppen met spelen zorgt voor de nodige decompressie die nodig is om rustig in slaap te vallen.
Een leuke manier om dit in te bouwen in het slaapritueel is je kinderen na hun speelsessie vragen wat ze precies gedaan hebben. Door ze over hun digitale avonturen te laten vertellen, geef je ze de kans om toch nog met videogames bezig te zijn zonder effectief te spelen. Terzelfdertijd verhoog je je betrokkenheid bij hun leefwereld én kunnen ze zich goed voorbereiden op een heerlijke nachtrust.
TIP 3: Vermijd schermen in de slaapkamer
Heel wat videogames kunnen tegenwoordig ook op een smartphone of tablet worden gespeeld. Het is dus zeer wenselijk om de aanwezigheid van schermen in de slaapkamer te vermijden. Voor je het weet gaat de speelsessie die is begonnen op de pc of spelconsole zonder je medeweten verder onder de lakens!
TIP 4: Nodig je (klein)kinderen uit om je te vertellen over hun avonturen van de dag
Dit kan een aangename alternatief zijn om het plezier van videogames te verlengen terwijl je geniet van een rustig moment van uitwisseling en delen. Een goede manier om je voor te bereiden op een goede nachtrust.
Ontdek hoe je kan instellen hoelang je (klein)kinderen mogen spelen en hoe je kan nakijken wanneer en wat ze gespeeld hebben op onze ouderlijk toezicht-pagina.
Bekijk ook:
Belgian Game Awards 2024: most promising start-up studio
Binnen de categorie Most Promising Start-up Studio van de Belgian Game Awards…
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…