In het huidige digitale tijdperk is het cruciaal om les te geven en te leren over gamedesign. In dit artikel vertellen we hoe dit de ontwikkeling van jongeren bevordert en hoe je er zélf mee aan de slag kunt gaan in de klas.
Gamedesign leren, biedt jongeren tal van voordelen. Zo bevordert het bijvoorbeeld hun creatieve en probleemoplossende vaardigheden. Tijdens het ontwikkelingsproces kruisen technische fouten en andere uitdagingen hun pad. Om die aan te pakken leren ze ‘outside the box’ te redeneren en ontwikkelen ze innovatieve ideeën.
Inzicht krijgen in gamedesign versterkt ook technische en kunstzinnige skills. Naast programmeren en coderen, scherpen jongeren ook hun ervaring met storytelling, illustraties en grafisch ontwerp aan. Gamedesign leren geeft hen inzicht in hoe computers werken en toont hen de basisprincipes van coderen: zaken die zeer nuttig zijn in vele beroepen.
Carrièrekansen en positief effect op diversiteit
Er zijn ook economische redenen: de game-industrie is gigantisch, met een waarde van 180 miljard dollar, meer dan het dubbele van de filmindustrie. Er is een groeiende vraag naar gameontwerpers en digitale professionals. Door gamedesign te leren, geraken jongeren geïnteresseerd in STEM-activiteiten en -carrières, wat essentieel is voor de toekomst van de technologie-industrie.
Er is ook een positief effect op diversiteit en inclusie. De meeste gameontwikkelaars zijn mannen en er is een gebrek aan representatie van vrouwen en minderheden. Initiatieven zoals Women in Games en #PlayEquALL werken aan meer inclusiviteit. Door gamedesign in het onderwijs te integreren, kunnen meisjes en minderheden aangemoedigd worden om een carrière in de game-industrie te overwegen.
Hoe kan u er zélf mee aan de slag in de klas?
Gamedesign kan interdisciplinair onderwijs bevorderen. Het kan worden gebruikt voor projectgebaseerd leren, waarbij verschillende vakken aan bod komen. Bijvoorbeeld, verhaallijnen schrijven, personages ontwikkelen en muziek componeren, zijn allemaal onderdelen van een game ontwerpen. Zo integreert gamedesign vaardigheden uit verschillende disciplines zoals taal, kunst, muziek en wetenschappen.
Tools voor gamedesign
Er zijn verschillende tools beschikbaar om jongeren gamedesign aan te leren.
Voor beginners
- Toca Builders: Een bouw-app voor jonge kinderen om levels te ontwerpen.
- Super Mario Maker 2: Voor het maken van Super Mario-levels.
- ScratchJr: Om de basisprincipes van coderen te leren.
Voor gevorderden
- Scratch: Een visuele programmeertaal voor het maken van digitale verhalen en games.
- Roblox Studio: Voor het ontwerpen van virtuele landschappen en leren van programmeren.
- Minecraft Education: Met lesplannen die gericht zijn op gamedesign en programmeren.
Professionele tools
- RPG Maker: Voor het maken van roleplaying games met een focus op storytelling.
- Unreal Engine en Unity: Geavanceerde tools voor het ontwerpen van fotorealistische games en virtual reality-ervaringen.
Meer weten?
Ontdek meer tips in het handboek Games in de klas.
Extra inspiratie en getuigenissen van leerkrachten over hoe je games in de klas kunt inzetten, vind je hier.
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…