Dankzij de uitvinding van de VR-bril kunnen werelden en situaties op hyperrealistische wijze worden nagebootst. Deze technologie wordt erg vaak voor serieuze doeleinden gebruikt, zoals in de hulpverlening. Bijvoorbeeld bij de revalidatie van geamputeerde patiënten of de trainingscursussen voor brandweerlieden.

 

 

Educatieve virtual reality games of EVRG simuleren levensechte, soms levensgevaarlijke situaties, die een risico vormen voor de veiligheid en de gezondheid van de hulpverlener. Momenteel houdt een derde van de educatieve virtual reality games verband met de hulpverlening en een kwart is bestemd voor opleiding of handhaving van de veiligheid in verschillende omgevingen*.

 

Het Amerikaans gamebedrijf Pleiadian Systems, Inc (PSI) en het Belgisch bedrijf PreviewLabs ontwikkelen EVRG’s om brandweerlieden en andere hulpverleners te leren vaardigheden op te bouwen en competenties te demonstreren voor evaluatieve doeleinden.

 

Fire Rescue VR, Fire HAZMAT VR en Incident Command VR zijn drie door PSI ontwikkelde VR-simulaties die dienen als trainingsprogramma’s voor brandweerlieden. Ze simuleren levensechte omgevingen die op authentieke wijze reageren op de handelingen van de cursisten. De simulaties bieden dezelfde omstandigheden en uitdagingen die brandweerlieden in de echte wereld tegenkomen.

 

Bovendien bieden ze een gecentraliseerd opleidingsplatform dat de verschillende hulpverleningszones met elkaar verbindt, met de mogelijkheid om de cursus aan te vullen met bvb scenario ontwerpen. Tot slot kunnen instructeurs hun eigen documenten, video en audio integreren en virtuele pre- en debriefings houden. Ze kunnen brandbestrijdingsmiddelen demonstreren en cursisten binnen de virtuele trainingsruimten betrekken bij hands-on ervaringen met nieuwe apparatuur (zoals gasmeters, brandblussers en straalpijpen).

*Exploring the trends of educational virtual reality games: a systematic review of empirical studies: Solomon Sunday Oyelere, Nacir Bouali, Rogers Kaliisa, George Obaido, Abdullahi Abubakar Yunusa & Ebunayo R. Jimoh