Details

Genre

Actie-Avontuur
Role Playing Game (RPG)

PEGI

Platformen

Elden Ring

 

Elden Ring is de vrucht van een creatief huwelijk tussen George R.R. Martin en Hidetaka Miyazaki. De één, een schrijver die er niet voor terugdeinst om in Game of Thrones met de regelmaat van de klok geliefde personages op bloedige wijze over de kling te jagen. De ander, het creatief brein achter beenharde spellen als Dark Souls en Sekiro: Shadows Die Twice, die met de glimlach hetzelfde doet met zijn spelers. Geen wonder dus dat die samenwerking een monsterlijke boorling oplevert.

 

De fantasyschrijver George R.R. Martin kreeg van de ontwikkelaars carte blanche om het achtergrondverhaal en universum van het spel uit te werken. Het spel begint enige tijd nadat de machtige Elden Ring wordt vernietigd. Het is aan de speler om door de onherbergzame Lands Between te trekken om de zes stukken van de ring te verzamelen en zo de Elden Lord te worden. Voor wie zijn popcultuur kent: een demonische mix van Super Mario Land 2 en The Lord of the Rings.

Bij aanvang van het spel creëren spelers hun eigen personage. Ze kunnen daarbij kiezen of hun held(in) goed is met bijlen en zwaarden of het duivelse addergebroed liever met magische spreuken een kopje kleiner maakt. Na een lineaire introductie, waarin de speler naar goede traditie kansloos tot moes wordt gemept door een veel te sterk monster, ben je vrij om te voet of per paard door de open spelwereld te trekken. Door kerkers, kastelen en grotten te doorkruisen en monsters te verslaan, word je sterker. Om de taaie eindbazen – monsterlijke gedrochten van epische proporties die de stukken van de ring bewaken – te verslaan heb je daarnaast ook strategisch inzicht, vingervlugheid en stalen zenuwen nodig. Dit is geen avontuur voor doetjes.

Elden Ring is in de eerste plaats een solo-avontuur, maar je kan maximaal drie andere spelers in jouw wereld uitnodigen. Spelers kunnen je helpen om een gevecht te winnen, maar ze kunnen ook jouw wereld binnenvallen en net jacht op je proberen maken. Je kan wel zelf bepalen of andere spelers zich in jouw avonturen kunnen moeien, er is dus geen sprake van ongewenste indringers. Het is zo al moeilijk genoeg.

Je hebt geen abonnement nodig om online te kunnen spelen. Het is wel enkel mogelijk om online samen te spelen met mensen binnen hetzelfde ecosysteem (bv. pc-spelers kunnen enkel met andere pc-spelers samen spelen, maar iemand die op PS4 speelt kan wel samen spelen met een PS5-speler). De PS4- en Xbox One-versie kunnen gratis worden geüpgrade naar een next-gen versie.

PEGI 16

De monsters schrikken er niet voor terug om je op gewelddadige manier in mootjes te hakken. Geweld kan enkel met geweld worden beantwoord en spelers kunnen dus ook verwoestend uithalen. Daarbij dienen zowel vijanden van menselijke oorsprong als demonische gedrochten gekeeld.

Gevechten worden gekenmerkt door pijnkreten, bloedspatten en het geluid van metaal dat door warm vlees klieft. Het spel bevat tevens beelden van geamputeerde vingers, armen en tongen. Kortom: de dodelijke fantasiewereld is zeker niet geschikt voor spelers onder de 16 jaar.