Videogames zijn voornamelijk gekend als bron van vermaak, tools voor in de klas of een strategische denkoefening. Een groeiend aantal ontwikkelaars gebruikt interactieve storytelling nu ook om spelers bewust te maken van de ecologische uitdagingen van onze planeet. Hoe doen ze dat juist?

Uit het Playing for the Planet-rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) blijkt dat games een enorm potentieel hebben om miljarden mensen te inspireren en aan te zetten tot actie. Via meeslepende spelervaringen worden thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en recyclage op een speelse manier toegankelijk gemaakt. Denk maar aan Terra Nil: een unieke City Builder game waar de speler een dorre woestenij kan transformeren in een bloeiend, evenwichtig ecosysteem.

Uit het leven gegrepen

Een van de meest spraakmakende voorbeelden is Horizon: Forbidden West, een game van het Nederlandse Guerrilla Games. Spelers verkennen een post-apocalyptische wereld waarin een ecologische ramp centraal staat. Naast het spelverhaal zette de uitgever concrete stappen in de reële wereld: voor elke speler die een bepaalde trofee behaalde, werd een boom geplant in een van drie herbebossingsprojecten in de Verenigde Staten.
Ook het populaire mobiele spel Subway Surfers introduceerde een ecologisch initiatief. Dankzij een samenwerking met impactplatform Milkywire kunnen de 150 miljoen maandelijkse spelers door specifieke spelelementen te voltooien bijdragen aan milieuprojecten.

Ecologisch bewuste games van Belgische bodem

  • Poppins & Wayne, een Antwerpse studio, bracht Pollinator Park uit, een game die de speler confronteert met een toekomst zonder bestuivende insecten. In virtual reality (VR) of via een webbrowser ontdekken spelers hoe belangrijk insecten zijn en hoe ze beschermd kunnen worden. De studio heeft eerder al ervaring opgedaan met maatschappelijk relevante games, zoals PeaceCraft, waarin spelers het leven van een vluchteling ervaren.
  • Een ander opvallend project is Flotsam van Pajama Llama Games, waarin spelers overleven in een door klimaatverandering overstroomde wereld. Spelmechanismen rond recyclage en hergebruik van afval zijn essentieel om vooruitgang te boeken.
  • CosmiClean, ontwikkeld door LuGus Studios, legt de focus op automatisering en afvalscheiding. Dit educatieve puzzelspel, ontwikkeld in samenwerking met KU Leuven, Newcastle University en industriepartners zoals Arkema en BASF, wordt ook in scholen en universiteiten gebruikt als leermiddel.

Wat deze initiatieven tonen, is dat videogames spelers informeren, inspireren en zelfs aanzetten tot gedragsverandering. De impact is tastbaar: sommige spelers van Pollinator Park gaven aan hun tuin insectvriendelijker te hebben ingericht na het spelen van de game. Dit bewijst dat games een krachtig middel kunnen zijn om op een spelende manier ecologisch bewustzijn te stimuleren.

Verder lezen over duurzaamheid in games? Hier vind je een overzicht.