Videogames hebben allerlei ingebouwde mechanismes om ongewenst online gedrag te rapporteren. Om online gamen voor iedereen aangenaam te houden, is het belangrijk om deze tools te kennen en correct te gebruiken. In dit artikel tonen we je exact hoe dat werkt.

De gamesector doet er alles aan om online gamen voor iedereen aangenaam te houden. Ze ontwikkelden twee manieren om jezelf en (klein)kinderen online te beschermen tegen ongewenst gedrag: blokkeren en rapporteren.

Blokkeren

Een speler blokkeren betekent dat je alle online communicatie met deze persoon verbreekt. Zo krijg je geen enkel bericht meer binnen dat beledigend of ongewenst is. Op deze manier kan je jezelf of je (klein)kinderen beschermen tegen grof taalgebruik of bepaalde opinies die jij persoonlijk een brug te ver vindt, maar die niet in strijd zijn met de online gedragscode van de game of het online platform waarop het wordt gespeeld. Opgelet: het is wel nog steeds mogelijk dat de door jou geblokkeerde speler op willekeurige manier in dezelfde match terechtkomt. Die kans is echter behoorlijk klein.

speler blokkeren

Rapporteren

Als het gedrag van een speler duidelijk over de schreef gaat, kan je zijn/haar gedrag rapporteren. Spelers die herhaaldelijk gerapporteerd worden, kunnen een waarschuwing of zelfs (tijdelijke) schorsing krijgen. Een team van moderators analyseert elk rapport en beslist of het gedrag al dan niet in strijd is met de online gedragscode van de game of het online platform waarop wordt gespeeld. Je kan gerapporteerde spelers vaak ook in één beweging blokkeren.

Bij het rapporteren van een speler zal je telkens een geldige reden moeten opgeven. Je kan spelers onder andere rapporteren voor flagrant discriminerend (seksistisch, racistisch…) taalgebruik, pestgedrag, valsspelen, ongewenste intimiteiten, bedreigingen, expliciete naaktheid of het aanmoedigen van zelfvernietigend gedrag. Elke speler bepaalt uiteraard waar hij/zij de lijn trekt, maar gedrag waar jij of (klein)kind zich oncomfortabel bij voelt, hoef je niet zomaar te laten passeren.

Opgepast: het herhaaldelijk rapporteren van spelers die niks hebben mispeuterd, kan als pestgedrag worden beschouwd en dus zelf tot een waarschuwing of (tijdelijke) schorsing leiden. Rapporteren dient dus niet om iemand te straffen omdat hij/zij een penalty heeft gemist of iets minder vaak raak schiet dan je zou willen.

Hieronder vind je enkele links (in het Engels) die concreet beschrijven hoe je op de populairste online platformen en videogames spelers kunt blokkeren en/of rapporteren.

●     Fortnite

●     Roblox

●     EA Sports FC

●     Rocket League

●     League of Legends

●     PlayStation Network (PS4 of PS5) of bekijk deze video (video in het Engels).

●     Xbox of bekijk deze video (video in het Engels).

●     Nintendo Switch (rapporteren via de instellingen van de console) of bekijk deze video (video in het Engels).

Het is ook mogelijk om rechtstreeks vanuit bepaalde online games zoals Splatoon 3, Animal Crossing: New Horizons of Super Smash Bros. Ultimate spelers te rapporteren.

Deze tools zijn helaas nog niet overal even ingeburgerd. Wanneer (groot)ouders merken dat hun (klein)kind blootgesteld wordt aan ongepast online gedrag, beslissen zij nog al te vaak om hun kroost de game niet meer te laten spelen. Met rapporteren en blokkeren straf je de persoon die ongepast gedrag vertoont zonder dat je (klein)kind hier zelf de dupe van wordt. Verken dus je opties binnen een game of een platform vooraleer je drastische beslissingen neemt die vooral je (klein)kind raken.

Bekijk ook zeker onze tips en tools voor ouderlijk toezicht.