Met meer dan 3 miljard spelers wereldwijd is het niet onbelangrijk om stil te staan bij de ecologische impact van videogames. Hoe kan je als speler op een duurzame manier videogames spelen?
Videogames worden visueel steeds indrukwekkender maar dat vraagt ook krachtigere hardware. Vaak betekent dat ook dat er meer energie nodig is om die hardware aan te sturen. De sector doet al heel wat om haar ecologische voetafdruk te reduceren en als speler kan je jouw impact ook verkleinen. Met deze tips kan je alvast aan de slag om zo duurzaam mogelijk videogames te spelen (én, in sommige gevallen, bespaart het jou ook geld).
1. Koop duurzame en energiezuinige hardware & accessoires
Om videogames te spelen, heb je uiteraard hardware nodig. Zoals je hier kan lezen, zetten publishers en platforms al heel wat stappen om videogame-consoles en -accessoires zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te produceren. De huidige consoles worden ontworpen om makkelijk te demonteren voor hergebruik of recyclage. De materialen waaruit ze bestaan bevatten zo weinig mogelijk stoffen die recyclage moeilijk maken.
Wie een nieuwe game pc samenstelt, kan ook makkelijk voor energiezuinige componenten kiezen (vooral de grafische kaart en de voeding spelen hier een rol). De nieuwe generatie grafische kaarten en processoren voor game pc’s garanderen een efficiënt energieverbruik. Kijk dus zeker naar de energielabels bij aankoop en vergelijk goed.
Overweeg ook eens om je nieuwe game set-up te maken met refurbished game pc’s, consoles of accessoires. Je hoeft niet altijd een compleet nieuwe pc te kopen. Je kan enkele specifieke onderdelen upgraden om aan snelheid te winnen zonder alles te vervangen. Zo houd je bestaande hardware langer in de markt en verleng je de levensduur.
2. Stel je energie-instellingen juist in
Bij het kiezen van een console is er geen keuze wat betreft interne componenten maar gebruikers kunnen wel beroep doen op de ingebouwde ecomodus van deze systemen. Consoles hebben een instelling waarmee die bepaalt wat de console doet wanneer het apparaat niet actief draait. Zo kunnen automatische software-updates en het opladen van controllers in de niet-actieve modus worden uitgeschakeld. Een console in stand-by modus zorgt er dan misschien wel voor dat een game sneller kan worden opgestart, maar er is een negatieve impact op het milieu én de elektriciteitsrekening.
Instructies over het instellen van het energiebeheer op een aantal consoles, vind je hier:
- Microsoft: Over energieopties op Xbox One en Xbox Series X|S
- Nintendo: Informatie over energiezuinigheid en ecodesign van spelsystemen uit de Nintendo Switch-familie
- Sony: Hoe kan ik het energieverbruik van mijn console minimaliseren?
3. Reparatie
Microsoft, Nintendo en Sony hebben zich ertoe verbonden om reparatie- of refurbish-diensten aan te bieden voor spelconsoles – ook buiten de wettelijke garantieperiode van twee jaar. Je hoeft dus niet meteen een nieuw exemplaar te kopen: een reparatie is vaak een duurzamere en voordeligere oplossing. In dit artikel vind je praktische tips over hoe je daarmee aan de slag kan.
4. Recycleer of doneer
Wie een nieuw apparaat aanschaft, doet er goed aan om oude consoles en computers te recycleren in plaats van die zomaar weg te gooien. E-waste (elektronisch afval) is een steeds groter probleem. Geef het apparaat een tweede leven door het te doneren (bijvoorbeeld via de kringwinkel). Is een apparaat defect, doe dan beroep op Recupel om het netjes te recycleren.
Ook fysieke games die je niet meer gebruikt, kan je doneren of doorgeven aan vrienden of familie in plaats van weg te gooien. Veel bibliotheken lenen ook fysieke games uit. Een perfecte manier om eerst kennis te maken met een game vooraleer je het aankoopt.
5. Kies voor digitaal
Het is beter om te kiezen voor digitale games. Fysieke games vragen verpakking en transport. Door te kiezen voor digitale games kan de speler meteen beginnen spelen en zijn of haar ecologische voetafdruk verkleinen. Een win-win!
6. Geef cloud-games een kans
Met games in de cloud (bijvoorbeeld via PlayStation Plus Premium of Xbox Game Pass) is geen krachtige (en dus energievretende) thuisapparatuur nodig. De games draaien niet op lokale hardware, maar in energiezuinige datacenters. Zo kunnen zelfs de meest veeleisende games makkelijk gespeeld worden. Wie thuis bovendien gebruikmaakt van groene energie, kan echt duurzaam gamen.
Verder lezen over duurzaamheid in games? Hier vind je een overzicht.
Bekijk ook:
Steeds meer videogames zetten diversiteit en inclusie op de kaart
Videogames hebben zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een krachtig medium dat…
Boxsun: Belgische gameontwikkelaar stelt toegankelijkheid centraal
“Met de juiste aanpassingen kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat iedereen kan…
Chloé Boels: vrouwelijke pionier in de Belgische streamingwereld
Chloé Boels begon haar streamingcarrière tijdens de coronapandemie, zonder te…