In tijden van afzondering vergroot het risico op sociale isolatie en de mentale dreun die daarmee gepaard gaat. Gelukkig is er een remedie: videogames. 

Dat wie games speelt zich beter in zijn vel voelt, wordt aangetoond door een studie van het Oxford Internet Institute. Maar ook het internationale onderzoeksbureau Ipsos MORI heeft cijfers die dat onderschrijven. In hun rapport over de invloed van de strikte lockdown tijdens de coronapandemie van 2020 op de gameroutine van spelers tussen de 6 en 64 jaar, vinden we enkele opmerkelijke inzichten terug.

 

Dat de bevraagde spelers in vijf landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) tijdens lockdowns gemiddeld anderhalf uur meer per week spelen, hoeft niet te verbazen. Interessanter is dat bijna 1 op 3 spelers zegt dat ze zich dankzij het spelen van videogames gelukkiger, minder angstig en vooral minder geïsoleerd voelen. Vooral liefhebbers van multiplayer games geven aan dat de potjes een positieve impact hebben op hun mentale welzijn tijdens periodes van minder sociaal contact. 

 

Zijn dat resultaten waar we van achterover vallen? Niet echt. Het is slechts een bevestiging van wat mensen die zich dagelijks met videogames bezighouden, al lang weten: videogames zijn een uitstekend wapen in de strijd tegen eenzaamheid en sociale isolatie

 

Hoe anders verklaar je het plotse succes van Among Us, een game die al in 2018 verscheen maar tijdens de lockdown van 2020 stevig aan populariteit won? In dit sociaal multiplayerspel moet je de verrader(s) in je groep ontmaskeren, vooraleer ze iedereen hebben uitgemoord. Tijdens een algemene stemming beslist de groep welke verdachte ze uit hun ruimteschip knallen. Uitgeschakelde spelers kunnen in een aparte lobby napraten over het spel. Of over koetjes en kalfjes. Ook Fall Guys en Valheim zijn twee multiplayer games met sociale aspecten die zich tijdens de lockdown uit het niets een weg naar de top baanden. 

 

Voor jongere spelers zijn titels als Fortnite en Roblox de digitale uitlaatkleppen bij uitstek. Meer nog dan anders worden het -in de periode dat ze hun vriend(inn)en niet in het echt kunnen zien- volwaardige digitale speelplaatsen. Er worden niet enkel strategieën besproken om langer te kunnen overleven in de battle royale, maar er wordt tussendoor ook over het dagelijkse leven gepraat. 

 

Via Fortnite bereik je zoveel jongeren dat ook de lamgeslagen cultuursector zich gretig op het platform stortte. Zo konden spelers zich een beetje op de weide van Rock Werchter wanen tijdens virtuele concerten van de rapper Travis Scott of de deejay Marshmello. En om filmliefhebbers warm te maken voor zijn film Tenet, werden drie andere klassiekers van regisseur Christopher Nolan gestreamd in Fortnite. Het échte bioscoop- of festivalgevoel krijg je daar niet van, maar het gevoel van sociale verbondenheid is wel echt. 

 

Een andere titel die ons zorgeloos bij elkaar brengt op momenten dat we niet bij elkaar mogen komen is Animal Crossing: New Horizons. Nintendo lanceerde met die titel onbedoeld dé coronahit bij uitstek. Twee dagen na onze eerste nationale lockdown een game uitbrengen met als enige doel samen relaxen op een paradijselijk eiland, dat kan zelfs de beste marketeer niet gunstiger plannen. In een periode waarin de mensen snakken naar sociaal contact, wordt Animal Crossing het toneel van verjaardagsfeestjes en afterwork drinks. Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren en met behulp van videogames is afstand een hindernis die snel overwonnen wordt.