In tijden van afzondering (zoals bijvoorbeeld in de blok- of examenperiode of tijdens langdurige ziekte) vergroot het risico op sociale isolatie en de mentale weerslag die daarmee gepaard gaat. Gelukkig is er een remedie die het sociale isolement tegengaat: videogames. 

Eenzaamheid

Wie games speelt, voelt zich beter in zijn vel. Dat werd al aangetoond in een studie van het Oxford Internet Institute. Maar ook het eerdere studie van het internationale onderzoeksbureau Ipsos MORI onderschreef die stelling. In hun rapport over de invloed van de strikte lockdown tijdens de coronapandemie meldde bijna 1 op 3 spelers dat ze zich dankzij het spelen van videogames gelukkiger, minder angstig en vooral minder geïsoleerd voelden. Vooral liefhebbers van multiplayer games geven aan dat het online samen spelen een positieve impact heeft op hun mentale welzijn en ze zich geconnecteerd voelen met hun spelgenoten. 

Zijn dat resultaten waar we van achterover vallen? Niet echt. Het is slechts een bevestiging van wat mensen die zich dagelijks met videogames bezighouden, al lang weten: videogames zijn een uitstekend wapen in de strijd tegen eenzaamheid en sociale isolatie.

Games om samen te spelen

Hoe anders verklaar je het plotse succes van Among Us, een game die al in 2018 verscheen maar recent terug stevig aan populariteit won? In dit sociaal multiplayerspel moet je de verrader(s) in je groep ontmaskeren. Tijdens een algemene stemming beslist de groep welke verdachte ze uit hun ruimteschip zullen knallen. Uitgeschakelde spelers kunnen in een aparte lobby blijven napraten over het spel, over koetjes en kalfjes; kortom: ze blijven in contact met medespelers. Ook het alom geprezen Baldur’s Gate 3 is een multiplayer game waarbij je in teams van 4 speelt en, dankzij de voice chat, een fijne avond samen met je vrienden doorbrengt.

Voor jongere spelers zijn titels als Fortnite en Roblox de digitale uitlaatkleppen bij uitstek. Meer nog dan anders worden het -in de periode dat ze hun vriend(inn)en minder in het echt kunnen zien- volwaardige digitale speelplaatsen. Er worden niet enkel strategieën besproken om langer te kunnen overleven in de battle royale, maar er wordt tussendoor ook over het dagelijkse leven gepraat.

Een andere titel die jonge kinderen zorgeloos bij elkaar brengt, is Animal Crossing: New Horizons. Nintendo lanceerde met die titel een digitale vakantie: een spel met als enige doel samen relaxen op een paradijselijk eiland. In een samenleving waarin de mensen sociaal contact nodig hebben, wordt Animal Crossing het toneel van verjaardagsfeestjes en afterwork drinks. Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren en met behulp van videogames is afstand een hindernis die snel overwonnen wordt.

Meer lezen?

Lees hier meer over de positieve invloed van games en hoe je je welzijn tijdens het gamen kunt bewaken.