Het is niet voor elke speler even evident om op dezelfde manier van een videospel te genieten. Toch doen grote spelers als Electronic Arts en Ubisoft hun uiterste best om hun games zo toegankelijk mogelijk te maken.

Start je tegenwoordig voor de eerste keer een spel van Ubisoft op, lijkt het alsof je verwelkomd wordt door wijlen Stephen Hawking. Vooraleer je keet kan schoppen in Far Cry of Watch Dogs, navigeren spelers door een aantal menu’s om de ervaring op hun persoonlijke voorkeur en mogelijkheden af te stemmen. Hierbij staat standaard de optie text-to-voice aan. Een computerstem leest de menu’s voor zodat ook blinde of slechtziende spelers bij het opstarten van het spel hun weg kunnen vinden.

 

Het verpersoonlijken van de spelervaring gaat tegenwoordig een stuk verder dan louter het instellen van de moeilijkheidsgraad. Er zijn allerhande filters voor spelers met visuele beperkingen en extra opties voor spelers met auditieve beperkingen. Voor spelers met motorische beperkingen kan de besturing dan weer vereenvoudigd worden, zodat ze bijvoorbeeld voor een bepaalde actie niet herhaaldelijk op een toets moeten rammen maar hem gewoon ingedrukt kunnen houden. Een detail voor wie het niet nodig heeft, maar een wereld van verschil voor wie er wel gebruik van maakt.

 

Ook Electronic Arts werkt onafgebroken aan nieuwe oplossingen om hun videogames zo toegankelijk mogelijk te houden. Het Ping-systeem dat werd ontwikkeld voor Apex Legends laat spelers bijvoorbeeld toe om vlot zonder audio of tekst te communiceren. Mooi is dat het bedrijf andere spelmakers aanmoedigt om verder te bouwen op basis van hun technologie. Dat kunnen we niet anders dan aanmoedigen: hoe meer mensen videogames op een optimale manier kunnen ervaren, hoe beter.