Chloé Boels begon haar streamingcarrière tijdens de coronapandemie, zonder te weten dat ze enkele jaren later een inspirerende stem zou worden in de gamewereld. Vandaag heeft ze tienduizenden volgers op Twitch, YouTube, TikTok en Instagram. Ze zet zich actief in voor meer diversiteit én minder online haat in de gamewereld. “Ik zie mezelf niet als een vrouwelijk rolmodel.”
Gedreven door haar passie voor gamen begon Chloé Boels in 2020 tijdens de eerste lockdown met streamen. “Wat aanvankelijk een sporadische bezigheid was, werd al snel een dagelijkse routine”, vertelt ze. “Uiteindelijk startte ik twee kanalen: mijn persoonlijke kanaal Chloé en later Stream’Her, een initiatief dat streeft naar meer diversiteit in de streamingwereld.” Op haar kanalen organiseert ze toernooien, trainingen en bouwde ze een hechte community op via Discord.
Inmiddels heeft Chloé Boels haar plek in de Belgische gamewereld ruimschoots verdiend, met 18.600 volgers op Twitch en een indrukwekkend bereik op andere platformen zoals Instagram, YouTube en TikTok. Alleen al deze maand haalde ze 85.000 impressies op Instagram. Haar online aanwezigheid werd ook opgemerkt door de Belgische televisie, waar ze nu wekelijks voor de RTBF werkt. “Ik stream elke woensdag voor hen en bespreek de nieuwste game-actualiteit”, zegt ze. Ook was ze jurylid bij de Belgian Game Awards en presenteerde ze vorig jaar zelfs de ceremonie.
Vrouwelijke uitdagingen
Toch brengt streamen als vrouw ook uitdagingen met zich mee. “Dagelijks krijg ik te maken met seksistische opmerkingen”, bekent Boels. Maar in plaats van zich hierdoor te laten ontmoedigen, ziet ze het als motivatie: “Dat bevestigt dat er nog veel moet gebeuren om tot een veiligere en inclusievere online gameomgeving te komen: dààr wil ik voor strijden.” En hoewel het aantal vrouwelijke spelers groeit, blijven vrouwen in de streamingwereld ondervertegenwoordigd. Chloé Boels: “Op Twitch is slechts 35% van de streamers vrouw. Ik wil andere vrouwen inspireren om ook de stap te wagen.”
Boels ziet wel vooruitgang in de representatie van vrouwen in de games zelf. “Titels zoals Horizon Forbidden West, The Last of Us en binnenkort GTA VI tonen steeds meer diverse en sterke vrouwelijke hoofdrollen”, zegt ze. Toch is er zowel binnen gameontwikkelingsstudio’s als bij de spelers nog werk aan de winkel. “De recente kritiek op de vrouwelijke protagonist in Naughty Dog’s Intergalactic: The Heretic Prophet, die volgens sommigen niet sexy of mooi genoeg zou zijn, bewijst dat er nog steeds een ouderwetse kijk op vrouwen in games bestaat”, klinkt het.
Inspirerend rolmodel
Voor vrouwelijke spelers heeft Boels een duidelijke boodschap: “Blijf diversiteit in de gamesector ondersteunen. Dat kan zowel door games met sterke vrouwelijke personages te steunen, als door games van kleine studio’s, zoals we er in België veel hebben, een kans te geven. Zelfs als je een game niet kunt kopen, helpt het al enorm om die onder de aandacht te brengen door deze bijvoorbeeld op Steam te wishlisten.”
Met haar werk als streamer, tv-persoonlijkheid en voorvechter van diversiteit toont Chloé Boels dat het spelen van videogames voor iedereen is. “Ik zie mezelf niet als een vrouwelijk rolmodel”, zegt ze bescheiden. Momenteel streamt Boels games als Kingdom Come: Deliverance 2 en Elden Ring Nightreign. Haar favoriete genre? Dark Souls-achtige games, bekend om hun hoge moeilijkheidsgraad. “Deze games leren je geduld, kalmte en doorzettingsvermogen”, besluit ze. “En het leuke aan streamen is dat mijn community me steunt bij het verslaan van moeilijke eindbazen (boss).”
Bekijk ook:
Steeds meer videogames zetten diversiteit en inclusie op de kaart
Videogames hebben zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een krachtig medium dat…
Boxsun: Belgische gameontwikkelaar stelt toegankelijkheid centraal
“Met de juiste aanpassingen kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat iedereen kan…
Hoe grote spelmakers hun games zo toegankelijk mogelijk maken
Het is niet voor elke speler even evident om op dezelfde manier van een…