Paper Mario: The Thousand-Year Door

Paper Mario: The Thousand-Year Door keert terug in een hedendaagse versie op de Switch, met vernieuwde graphics. Mario en zijn vrienden trekken op avontuur om de legendarische schat achter de Millenniumpoort te vinden.

 

https://youtu.be/1CSAQ8UxK64

Het is alweer twintig jaar geleden dat de originele Paper Mario: The Thousand-Year Door furore maakte op de legendarische Nintendo GameCube-spelconsole. De remake op de Switch blijft trouw aan het origineel wat speldesign en opzet betreft, maar presenteert ook onder meer opgepoetste graphics, een nieuwe gearrangeerde soundtrack, een verbeterd hintsysteem en een buizenkamer voor snel reizen naar voltooide gebieden.

Het verhaal gaat als volgt: Mario wordt door prinses Peach uitgenodigd om een verborgen schat te zoeken in Boevechem, een beruchte boevenstad. Bij aankomst ontdekt hij dat Peach verdwenen. Terwijl hij strijdt tegen verschillende vijanden, waaronder Bowser, probeert Mario de Millenniumpoort (The Thousand-Year Door, nvdr) te openen; om zo de schat te ontdekken, de wereld te redden én uiteindelijk Peach terug te vinden.

De game lijkt qua design op een geanimeerd pop-upboek. Terwijl het verhaal zich ontvouwt, floepen en bewegen er papieren decorstukken en personages op en over het scherm. Dat prikkelt de fantasie van kinderen. Ze worden ook aangezet tot het zoeken en vinden van items, het ontdekken van verborgen paden en het oplossen van raadsels.

PEGI 7

Het wordt nergens echt breinkrakend moeilijk of frustrerend, maar gamers jonger dan zeven, spelen deze titel best onder begeleiding van een ouder(e broer of zus). Dat is ook nodig omdat ze bij het lezen van de Nederlandstalige (onder)titels en het interpreteren van dialogen tussen personages en de opdrachten best wat hulp kunnen gebruiken.

Er zitten (beurtelingse) gevechten en confrontaties met diverse kleurrijke vijanden verweven in de gameplay, maar alles blijft cartoonesk in de kindvriendelijke Mario-stijl die ondertussen zowat iedereen kent. Tot de verbeelding sprekend zijn ook de diverse vaardigheden van Mario (en andere personages) die te ontdekken zijn. Verander bijvoorbeeld in een papieren vliegtuigje om over afgronden te zweven, of vouw jezelf flinterdun om door nauwe gangetjes te sluipen. Mensen die destijds de originele game gespeeld hebben, worden door deze titel instant teruggekatapulteerd naar hun jeugd.

 

 


Princess Peach: Showtime!

Het is al even geleden sinds er nog een game verscheen met Princess Peach in de hoofdrol, maar daar komt met Princess Peach: Showtime! verandering in. 

Peach en de Toads beleven een onbezorgde dag in het Sprankeltheater wanneer de gemene magiër Grape letterlijk de show steelt. Het is aan Peach en haar sterrencompagnon Stella om de balans terug te brengen. The show must go on! 

Princess Peach: Showtime! is net zoals veel andere games uit het Mario-universum een platformer. Dit houdt in dat spelers met Peach van punt A naar punt B moeten manoeuvreren en daarbij vijanden moeten verslaan. 

Vijanden worden in eerste instantie verslaan via Peach haar lintje, maar wanneer dat niet volstaat duikt ze in een andere outfit die tevens ook met extra functionaliteiten komt. Zo ontdekken spelers bijvoorbeeld zwaardvechter Peach, ninja Peach, figuurschaatser Peach en zelfs banketbakker Peach, cowgirl Peach, zeemeermin Peach, detective Peach en Kung Fu Peach. 

PEGI 7 

Princess Peach: Showtime bevat geen geweld, bloed, grof taalgebruik of andere zorgwekkende eigenschappen. 

Er zijn geen gesproken stemmen, maar alle teksten werden vertaald in het Nederlands. De game is eenvoudig onder de knie te krijgen en is niet al te uitdagend, wat het ideaal maakt voor jongere spelers. 

Spelers gebruiken één specifieke outfit per level en elke outfit heeft ook een aanzienlijke impact op de gameplay. Op die manier is er veel variatie in elk level, al wordt het voor geoefende gamers nooit echt uitdagend. Nintendo richt zich dus specifiek op de jongere spelers en mensen die minder vaak gamen. De game is ook erg vergevingsgezind op het vlak van checkpoints, zodat de speler nooit grote stukken opnieuw hoeft te doen wanneer het even niet lukt. Elk level kan in een kwartiertje worden voltooid. 

Bij deze ‘gevechten’ is er geen bloed te zien. Vijanden ‘ontploffen’ bij een aanraking en laten een muntje achter. Die in-game beloningen kunnen spelers vervolgens inwisselen voor aangepaste outfits.


A Plague Tale: Requiem

A Plague Tale: Requiem is het langverwachte vervolg op A Plague Tale: Innocence. In het duistere 14e-eeuwse Frankrijk maken we opnieuw kennis met zus Amicia en broer Hugo in hun gevecht tegen een bovennatuurlijke ziekte die hele steden en burgers dreigt uit te roeien.

https://www.youtube.com/watch?v=qIbzwb8vzNI

De speler vertrekt op avontuur in een meedogenloze wereld waar bovennatuurlijke krachten de boventoon voeren. Het wordt een emotionele reis waarbij spelers alles op alles moeten zetten om te ontsnappen aan het noodlot in een wereld vol chaos.

A Plague Tale: Requiem is een stealth-actiespel ontwikkeld door Asobo Studio en uitgebracht door Focus Entertainment.

De speler speelt als Amicia en neemt het op tegen zowel vijandige mensen als hordes ratten die een zwarte plaag verspreiden. Amicia probeert wanhopig haar broer te beschermen tegen zowel de ratten als de bewakers die de pest in toom proberen te houden. Haar missie leidt haar naar Zuid-Frankrijk, waar ze op zoek gaat naar een remedie voor Hugo's bloedziekte...

PEGI 18

Amicia heeft meestal de optie om vijanden te ontwijken of ze te confronteren, dankzij een arsenaal aan wapens zoals een slinger, een kruisboog, messen en alchemistische poeders die exploderen en vlam vatten.

Gevechten zijn intens, waarbij vijanden bloeden en kreunen terwijl ze sterven. Omgevingen zijn gevuld met lijken in verschillende staten van ontbinding. Er komt veel bloed in beeld. Het spel bevat ook grof taalgebruik.


Super Mario RPG

Mario’s allereerste RPG uit het SNES-tijdperk, is nu beschikbaar in een gloednieuw jasje. Deze keer is Bowser niet de grote slechterik en slaat onze gesnorde loodgieter zelfs de handen in elkaar met zijn aartsvijand. Samen met hem, Princess Peach en twee nieuwe personages gaan onze helden op zoek naar 7 sterren om wensen weer mogelijk te maken. 

Super Mario RPG is een turn-based RPG, wat inhoudt dat de speler om beurten aanvallen mag kiezen uit een menu voor elk van de speelbare personages in het team. Net zoals in Paper Mario: The Origami King is het mogelijk om met een goed getimede druk op de toets extra schade uit te delen of zelf aanvallen van de vijand volledig te blokkeren.

De nieuwe (optionele) breezy modus maakt het spel makkelijker dan het origineel uit 1996 en geeft de speler een ruimer venster om aanvallen correct te timen en maakt vijanden en eindbazen 10% zwakker. Verder is de game, behalve een grafische upgrade, voornamelijk gelijk gebleven aan de originele versie. Na het uitspelen wordt er nog extra content beschikbaar zoals een extra uitdagende (optionele) eindbaas. 

Dankzij deze Remake is Super Mario RPG voor het eerst speelbaar op een Nintendo-console in België, want de SNES-versie kwam nooit uit in Europa, alhoewel spelers wel al aan de slag konden met de game op de Nintendo Classic Mini

PEGI 7

Er is een zeer minimale hoeveelheid geweld aanwezig dat zich beperkt tot het springen op het hoofd van een vijand of het gooien van vuurballen. Dit maakt de game inhoudelijk uitermate geschikt voor spelers van alle leeftijden. 

Super Mario RPG heeft geen gesproken stemmen, maar alle geschreven tekst is volledig gelokaliseerd in het Nederlands en Frans. Als een RPG is de game wel rijk aan verhaal en zijn niet alle puzzels voor de hand liggend, dus de jongste spelers kunnen wellicht hulp gebruiken van hun ouders of een oudere broer of zus om het einde te bereiken.


Just Dance 2024

In lijn met zijn voorgangers vraagt Just Dance 2024 van de speler dat ze de choreografie van de on-screen coach imiteren. Voor de ultieme danservaring kan de speler de bijbehorende smartphone-app gebruiken. Nintendo Switch-gebruikers hebben ook de keuze om de Joy-Con controllers van de console te gebruiken voor een nog intensere danservaring.

https://www.youtube.com/watch?v=Rphxj3TKM5o

Just Dance 2024 heeft alle features van de vorige games, zoals o.a. de workout-modus en voegt er nieuwe elementen aan toe zoals het Song Sharing waarmee spelers van verschillende edities nummers met elkaar kunnen delen.

Just Dance 2024 heeft een verhaalmodus; Dance with the Swan; als opvolger van Enter the Dance verses van de 2023-editie. Night Swan neemt nl. wraak na een vorige nederlaag. Zo steelt ze de Wanderlust's discobal, ontvoert ze Sara en probeert hen om te kopen. Ondanks de hulp van Brezziana en Mihaly eindigen ze uiteindelijk als slaven op het schip van Night Swan. Het is aan de speler om deze danshelden te redden!

Just Dance 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PEGI 3

Het spel bevat geen grof taalgebruik en de beelden zijn eerder cartoonachtig en onrealistisch. Hoewel jongere spelers wat hulp nodig hebben bij het installeren van de mobiele app, is de besturing over het algemeen eenvoudig voor spelers van alle leeftijden. De speler heeft de mogelijkheid om in-game items aan te schaffen via een abonnementsservice.


Mortal Kombat 1

Mortal Kombat 1 (MK1) is het nieuwste hoofdstuk van het populaire en intense vechtspel. Hier kruipt de speler in de huid van meedogenloze vechtersbazen met unieke krachten en special moves die de grenzen van de verbeelding tarten.

https://www.youtube.com/watch?v=UZ6eFEjFfJ0

In deze epische strijd bundelt Liu Kang de krachten met een team van moedige strijders om de sinistere plannen van Shang Tsung te dwarsbomen en de toekomst van Earthrealm te verzekeren. Daarbij moeten ze het stelen van zielen zien te stoppen en de verspreiding van een dodelijk virus voorkomen.

De speler kan een strijder te kiezen uit een gevarieerde cast van kleurrijke personages, elk met een unieke vechtstijl en dodelijke moves. Strijders verslaan hun tegenstanders in een bloedstollend gevecht met snelle - en vaak genadeloze -aanvallen en combo’s. MK1 onderscheidt zich van zijn voorgangers door een gloednieuw vechtsysteem, boeiende spelmodi en nieuwe fatality's.

 

PEGI 18

Mortal Kombat 1 staat bekend om zijn realistische graphics en bloederige gevechten met zeer gewelddadige en gruwelijke scènes. Dit vechtspel is niet geschikt voor kinderen en is bedoeld voor volwassenen met een sterke maag.

De speler gebruikt wapens, magische krachten, brute kracht en zelfs soms een hoed om zijn tegenstander te bestrijden. Dat resulteert meestal in een overvloed aan bloed, gruwel en zeer plastische verminking. Andere verontrustende beelden omvatten mummies met rottende huid en röntgenbeelden van botten en organen die beschadigd raken.

Mortal Kombat 1 bevat verschillende soorten in-game valuta, waarvan je sommige verdient door te spelen, terwijl je andere met echt geld kunt kopen. Deze valuta stellen spelers in staat om skins, uitrusting en andere exclusieve items te kopen.


EA Sports FC 24 (vroeger FIFA)

Lang was een jaarlijkse FIFA release een van de grote zekerheden in het leven van gamers, maar met EA Sports FC 24 komt er nu een einde aan dat tijdperk.

https://www.youtube.com/watch?v=-vL01jbgENE

De lange samenwerking tussen game ontwikkelaar EA Sports en de FIFA kwam in 2022 tot een einde. EA mocht nog één game uitbrengen onder de FIFA-naam en dat werd FIFA 23. Bij volgende releases zal de FIFA-merknaam niet langer worden gebruikt. EA gooit hun jarenlange ervaring met het ontwikkelen van de populaire voetbalgame natuurlijk niet zomaar weg en gaat verder onder een nieuwe naam: EA Sports FC 24.

Op de naam na zal de gemiddelde speler echter weinig verschillen merken tussen FIFA 23 en diens opvolger EA Sports FC 24. Er is nog steeds een singleplayer carrièremodus waar spelers de rol kunnen aannemen van speler of manager. Spelers kunnen ook nog steeds voetballen tegen een computergestuurde tegenstander of tegen een vriend via de lokale of online multiplayer modus.

FC24Er werd dus heel veel behouden van het originele spel. Er werden echter ook enkele nieuwigheden geïntroduceerd zoals HyperMotionV, een speciale technologie die bewegingen van echte spelers scant om zo de digitale animaties realistischer te laten ogen. Die technologie is niet beschikbaar op Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

 

PEGI 3

De populaire speelmodus FIFA Ultimate Team werd ook behouden en heet nu Ultimate Team. In die speelmodus bouwen spelers hun eigen team uit door online matches te spelen tegen andere spelers en zo in-game munten te verdienen. Die munten kunnen vervolgens worden ingeruild tegen pakketten die spelers of andere interessante items bevatten. Doorgaans kunnen spelers ook echt geld gebruiken om FIFA-punten te kopen maar in België is deze optie gedeactiveerd.

Bij online matches kunnen spelers via hun microfoon met elkaar praten. Gezien de competitieve aard van het spel, kan het verstandig zijn om de voice chat uit te schakelen zodat kinderen niet in contact komen met scheldwoorden of eventuele verbaal agressief taalgebruik van medespelers.


Pikmin 4

Pikmin 4 is een fleurig avontuur van de legendarische gameontwerper Shigeru Miyamoto, de man achter Mario en The Legend of Zelda. Een game boordevol uitdagende puzzels en een kleurrijke buitenaardse wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=RPiT-s4i0rw

Een groep ruimtereizigers komt vast te zitten op een verre planeet, wachtend tot ze worden gered. Het is de taak van de speler om grondstoffen te verzamelen, puzzels op te lossen en de gestrande reizigers te redden met de hulp van kleine plantachtige wezentjes.

Pikmin zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren waaronder paarse, witte, glanzende, gevleugelde, rots- en ijs-Pikmin. Spelers moeten de Pikmin's piepkleine vaardigheden alsook een vleugje strategie gebruiken om elke uitdaging te overwinnen. Met de hulp van hun trouwe makker Otsjin, de ruimtehond, kunnen spelers obstakels slopen, zware voorwerpen verplaatsen, verborgen voorwerpen opgraven en de ruimtereiziger en een hele groep Pikmin op zijn rug dragen.

Spelers kunnen maximaal drie soorten Pikmin per dag leiden, dus ze moeten verstandig kiezen. De andere Pikmin wachten veilig in de Ui, die zowel een nest als een ruimteschip is.

 

PEGI 3

Pikmin 4 moedigt spelers aan om creativiteit en strategie te gebruiken om obstakels te overwinnen, doelen te bereiken en samen te werken. Het spel heeft een co-op optie waarmee twee spelers samen spelen.

Spelers leiden Pikmin-wezentjes om een vijand aan te vallen met behulp van bommen of bliksemschichten, om alles op het scherm te bevriezen. Personages kunnen ook worden opgegeten, verpletterd, verdronken en verbrand. Het geweld is echter vrij mild en wordt in een cartoonachtige stijl weergegeven. Als een personage sterft, verschijnt er een kleine schaduw over het lichaam.

Jongere spelers kunnen mogelijk moeite hebben met de complexere gameplay-elementen en uitdagende strategische beslissingen. Spelers moeten hun tijd goed beheren om de taken voor het einde van de dag te voltooien.


The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Link gaat op een gevaarlijke zoektocht naar de waarheid achter een catastrofale gebeurtenis, die Hyrule in beroering bracht.

https://www.youtube.com/watch?v=2SNF4M_v7wc

In dit Zelda-avontuur kiest de speler zijn eigen route door de uitgestrekte landschappen van Hyrule en de mysterieuze eilanden, die zweven in de uitgestrekte lucht erboven.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is de nieuwste in de lange reeks Zelda-avonturengames en het vervolg op de succesvolle Zelda-game Breath of the Wild. Net als in de andere Zelda-games kruipt de speler in de huid van Link, een dappere krijger die de open wereld van Hyrule verkent om Ganondorf, de hoofdantagonist van de reeks, te verslaan én prinses Zelda te redden.

Zelda TOTKDoor nieuwe speciale vaardigheden zoals Fuse en Autobuild ligt er een sterke nadruk op het craften of maken van voorwerpen, wapens, voertuigen en upgrades. Dit is essentieel om shrines te doorlopen, vijanden te verslaan en de spelwereld te verkennen. Naast het verkennen van Hyrule duikt de speler ook het luchtruim in, vol geheimen.

 

PEGI 12

Link gebruikt en bouwt allerhande wapens en ontgrendelt nieuwe vaardigheden. Spelers gebruiken zwaarden, hamers, bogen en explosieven om vijanden aan te vallen, die meestal verdwijnen. Er is geen bloed te zien in de game. Gevechten zijn soms hectisch met pijnkreten en korte explosies.

Tears of the Kingdom heeft geen mogelijkheid om online te communiceren of in-game aankopen te doen.


Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy is een meeslepende open wereld actie-RPG waarin je in de huid kruipt van een student. Die heeft de sleutel heeft tot een oud geheim dat de tovenaarswereld dreigt te verzieken.

https://www.youtube.com/watch?v=BtyBjOW8sGY

Kies één van de huizen van Zweinstein, waaronder de bekende Gryffindor en Hufflepuff, bouw relaties op en leer vaardigheden om de heks of tovenaar te worden die jij wilt zijn. De speler creëert zijn/haar eigen personage en verkent als een nieuwe vijfdejaars student de afdelingen en leerlingen kamers van Zweinstein, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus.

Je gebruikt magie en leert toverspreuken door quests te voltooien en interactie met de omgeving aan te gaan, puzzels op te lossen in de school en vijanden te verslaan. Tijdens je avonturen verzamel je voorwerpen die je kan upgraden alsook grondstoffen, ontdek je fabeldieren en leer je toverdranken te brouwen.

 

PEGI 12 

Hogwarts Legacy biedt een verscheidenheid aan extra items zoals cosmetische upgrades en nieuwe locaties, die worden vrijgespeeld via in-game aankopen.

De game biedt voldoende begeleiding om de gameplay snel onder de knie te krijgen. Door quests op te lossen, win je een hoop ervaringspunten (XP) en stijg je in level. Je personage kan worden aangepast: huidskleur, haar, ogen, gezichtsvorm, stem, geslacht en vele andere kenmerken kan je zelf instellen.

Er zijn verschillende angstaanjagende monsters zoals trollen, draken en reuzenspinnen. Er is ook af en toe bloed te zien en in sommige scenes sterven personages op een soms gruwelijke manier.