Call of Duty Warzone

 

Call of Duty Warzone is een bloedstollende online shooter met maar één missie: een intense strijd tot de enige speler die overblijft. Spelers komen terecht in arena die stelselmatig verkleint, met 150 andere spelers waartegen je vecht in grote showdowns. Dit, gecombineerd met de populaire Call of Duty-brand (COD), maakt deze battle royale game zeer populair.

 

Er zijn twee hoofdspelmodi, Battle Royal en Plunder. In de populaire Battle Royal betreedt de speler een arena met 150 andere spelers waarvan de teams uit 1-4 spelers bestaan. De kaart krimpt na verloop van tijd in het speelbare gebied. Wanneer spelers sterven, hebben ze een kans om te respawnen door te winnen in de Goelag: een één-op-één gevecht met willekeurige wapens. Als alle teamleden sterven en ze de Goelag verliezen, zijn ze uitgeschakeld in het spel.

 

Plunder is vergelijkbaar, maar in plaats van het laatste team te zijn dat overeind blijft, racen squads om zo veel mogelijk geld te verzamelen. Zodra een team 1 miljoen cash heeft verzameld, begint een bonusronde van twee minuten. Het team met het meeste geld aan het einde van de twee minuten wint het spel. Teams krijgen geld door andere teams uit te schakelen, contracten te voltooien en geld te zoeken op de kaart. Plunder heeft geen Goelag en teams blijven respawnen gedurende het spel.

 

PEGI 18

Call of Duty Warzone is niet geschikt voor gamers onder 18 jaar. Het spel is gratis te spelen en vereist geen abonnement voor PC, maar wel een online abonnement om te spelen op PlayStation en Xbox. In-game aankopen en battle passes kunnen aangekocht worden met COD Points (CP), die je koopt met echt geld, in ruil voor cosmetische packs. Als speler start je met een beperkt aantal cosmetische items, de overige content is vrij te spelen wanneer je de battle passes koopt.

 

COD Warzone is een gewelddadig spel met aanhoudende beelden van menselijke en dierlijke personages die sterven of gewond raken. De speler gebruikt een breed scala aan wapens, geweren, raketwerpers en explosieven om vijanden uit te schakelen. Wanneer personages worden neergeschoten, reageren ze realistisch met bloedspetters. Het spel biedt de optie om de vertoning van bloed te verminderen of uit te schakelen.

 

De leeftijdslimieten kunnen worden ingesteld via het systeem voor ouderlijk toezicht op Xbox, PlayStation en pc. Dit betekent dat een kind of jongere speler een pincode nodig heeft om toegang te krijgen tot het spel.


Brawl Stars

 

In Brawl Stars neem je het als knokker tegen elkaar op in intense en razendsnelle online multiplayergevechten. Blijf als laatste brawler overeind in battle-royalemodus, werk samen met andere knokkers in hectische 3-tegen-3-multiplayergevechten en verzamel om ter snelst tien edelstenen in Gem Grab.

 

De gameplay verschilt van andere Supercell-games, zoals Clash Royale, waar je meer van bovenaf meekijkt. In Brawl Stars stap je zelf het speelveld op met je personage, loop je met je linkervinger rond, terwijl je de rechterkant van het scherm gebruikt om je tegenstanders te verslaan.

 

Spelers kiezen uit een selectie van unieke knokkers (brawlers) elk met superpowers en wapens. Naarmate het spel vordert verzamel je edelstenen en andere collectables om je personage naar een hoger niveau te upgraden en te pronken met nieuwe gadgets en unieke skins.

 

PEGI 7

Brawl Stars is free-to-play maar bevat in-game aankopen. Met edelstenen kunnen nieuwe personages, gadgets en andere items worden ontgrendeld. Het spel kan worden uitgespeeld zonder geld uit te geven, maar het zal wat langer duren om alles vrij te spelen. Regel de in-app aankopen via de toestel-instellingen.

 

Het geweld is mild, kent een over-the-top cartooneske visuele stijl en er is geen bloed te zien.

 

Via een chat-functie kan je communiceren met andere spelers. Bepaal hoe spelers online met anderen communiceren via de toestel-instellingen.


Fall Guys: Ultimate Knockout

Fall Guys: Ultimate Knockout is een online battle royale party game waarbij 60 spelers het tegen elkaar opnemen tot er maar eentje overblijft. De game werd ontwikkeld door Mediatonic en wordt digitaal uitgegeven door Devolver Digital. De combinatie van chaotische spanning en slapstickhumor is dan ook even plezant om zelf te beleven dan om naar te kijken.

https://www.youtube.com/watch?v=AyADwdiW7rQ

Fall Guys geeft een unieke draai aan battle royale, de populaire spelformule waarbij de last man standing wint. Om als allerlaatste Fall Guy over te blijven, moet je jouw stuntelige boontje op pootjes kwalificeren voor de volgende ronde. Dat doe je door zo snel mogelijk een hindernissenparcours af te leggen of samen te werken om sneller dan het andere team een bal vooruit te duwen. Wie zich tijdens de zenuwslopende finale het langste staande houdt, gaat met de overwinning (en de felbegeerde kroon!) lopen.

PEGI 3

Fall Guys is geschikt voor alle leeftijden en een ideale familiegame. De kleurrijke wereld lijkt gemaakt van snoepgoed, de besturing is kinderlijk eenvoudig en de grappige wezentjes stuiteren door de levels dat het een lieve lust is. Zelfs al krijgen ze een klap van een reuzegrote gummihamer of verdwijnen ze in een vijver van roze slijm, de uitschakeling is altijd grappig en nooit gewelddadig. Doordat er zoveel spelers zijn, duurt het ook nooit lang vooraleer je een nieuw potje kan starten.

Je hoeft als (groot)ouder ook niet bang te zijn voor schunnigheden van andere spelers. De interacties met andere spelers blijven beperkt tot een paar grappige signalen zoals zwaaien of een kip nadoen. Het is dus niet mogelijk om rechtstreeks in het spel met elkaar te chatten.

Het enige waar je wat voor moet opletten zijn de in-game aankoop van extra Kudos. Hiermee kan je nieuwe kostuums en kleurtjes voor je boontje kopen. Voor de meest zeldzame kostuums heb je echter kronen nodig en deze kan je enkel bemachtigen door het spel te spelen. Al bij al zijn de microtransacties dus aan de brave kant, maar je bent er toch maar beter van op de hoogte.


Fortnite

Fortnite is een online schietspel waarbij je samen met 99 andere (online) spelers op een eiland wordt gedropt. Doel van het spel? Andere spelers uitschakelen door hen neer te schieten en zo zelf als enige overlevende overblijven.

https://www.youtube.com/watch?v=6Mtfo8asqjM

Om jezelf te beschermen en als last man standing het spel te winnen, bouw je forten met de stenen en het hout dat je onderweg verzamelt. Om je overlevingskansen te vergroten, kan je ook samenwerken met andere spelers en kleine groepjes vormen.

Je kan Fortnite op verschillende platformen spelen: op consoles, maar ook op de computer of op mobile devices. Spelers kunnen via verschillende toestellen online tegen elkaar strijden.

FortniteIn de Battle Royal mode speel je verschillende potjes of matches. Wil je graag een speelduur afspreken met je kind, dan is ‘een bepaalde tijd gamen + één potje’ een handige leidraad. Zo moet je kind de game niet middenin een match uitzetten. Weet dat één potje maximum 20 minuten duurt. Tenminste als je het wint en als allerlaatste overblijft. Meestal is een match dus (veel) sneller afgelopen.

PEGI 12

Het doel van het spel is het neerschieten van andere spelers, maar het geweld voelt niet heel realistisch aan. Met de juiste begeleiding (bijvoorbeeld in-game aankopen en de chat monitoren), is dit spel veilig voor kinderen.

Fortnite kan je gratis downloaden. Toch kan het spel wel wat geld kosten: je kan je voor je personage(s) namelijk een nieuw kostuum, nieuw dansje of nieuw wapenarsenaal... kopen. Weet dat je in-game aankopen kan controleren dankzij de parental control tools van het toestel waarop wordt gespeeld.

Chat – zowel geschreven als gesproken – kan niet worden uitgeschakeld en is niet gemodereerd. Ongepast taalgebruik of een speler die je uitscheldt? Je kan bepaalde spelers op mute zetten. Om het chatprobleem te omzeilen, kan je ook in private modus spelen waardoor je enkel een team vormt met vrienden.

Je kan een speler rapporteren als die over de schreef gaat/vals speelt.

Je kan de speelduur instellen en in-app aankopen beheren via de parental control tools op het toestel waarop gespeeld wordt.

Epic Games werkt met de International Age Rating Coalition (IARC) om Fortnite Creative Mode-content te beoordelen. De beoordelingen variëren van E (voor iedereen) tot Teen (tiener) en zijn bedoeld om ouders inzicht te geven in de inhoud die hun kinderen binnen Fortnite kunnen tegenkomen. Ouders kunnen met Ouderlijke Controles content boven een bepaalde beoordeling blokkeren, maar specifieke creaties kunnen ontgrendeld worden met een pincode. Contentmakers kunnen een IARC-vragenlijst invullen om een IARC leeftijds-rating of een regionale classificatie te verkrijgen. Het invullen van de vragenlijst is verplicht voordat door Epic moderators gemaakte spelerseilanden worden gepubliceerd.


League of Legends

League of Legends (LoL) is een MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) spel. Je kruipt in de huid van een champion (een soort van fantasy-wezen met unieke krachten) en samen met andere online spelers vorm je een team. Vervolgens probeert jouw team het team van de tegenstander te verslaan. Je wint het spel als je de ander z’n thuisbasis (ook wel Nexus) hebt vernield.

https://www.youtube.com/watch?v=BEbPi89HZ0I

 

Je kan League of Legends met vrienden, broers of zussen spelen. Iedere speler heeft dan wel een eigen computer nodig. Als er vanop dezelfde locatie wordt gegamed is een supersnelle internetverbinding ook handig. Een team bestaat uit maximaal vijf spelers.

PEGI 12

Tijdens de gevechten is er bloed te zien, maar doordat je de personages vanuit vogelperspectief bekijkt en ze zo bovendien erg klein lijken, valt het bloed niet erg op.

Het spel wordt online gespeeld, op PC of Mac. Belangrijk: een online game kan je niet pauzeren. Je verwittigt spelers dus best even op voorhand als het tijd is om te stoppen (een potje duurt doorgaans 25 tot 45 minuten, maar soms kan dit wat uitlopen).

LoL – zoals het door spelers wordt afgekort – is een gratis spel. Er zijn wel in-game aankopen mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld speciale kostuums (skins) voor je personage kopen.

De kans dat een speler in een team terechtkomt met onbekenden, is vrij groot.

Om te kunnen samenwerken met andere online spelers is er de ingebouwde chatfunctie (geschreven). Tijdens een spel kan je zo met je teamleden communiceren. Buiten het spel kan een speler chatten met iedereen die op zijn vriendenlijst staat. Er zit een filter op de chatfunctie, zodat grof taalgebruik gecensureerd kan worden. Weet wel dat een speler die filter zelf kan uitzetten.