Genshin Impact

De Chinese ontwikkelaar MiHoYo brengt met Genshin Impact een prachtige cel shaded fantasiewereld tot leven met een anime-saus en JRPG-elementen.

Deze videogame speelt zich af in de fabelachtige wereld van Teyvat, een gigantisch gebied dat zeven verschillende naties telt, elk gekenmerkt door één van de elementen van het spel en onder de heerschappij van een eigen oppergod. Spelers nemen de rol aan van een mysterieuze figuur genaamd The Traveler en trekken de wereld in op zoek naar hun vermiste tweelingbroer of -zus.

Genshin Impact kent grafisch en qua gameplay veel raakvlakken met The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Ook hier ga je koken met diverse ingrediënten, vijandige kampen veroveren, schatkisten openen, torens en bergen beklimmen en een handige glider gebruiken om overal naar toe te vliegen. Verken de immense gebieden en vervolledig uitdagende queestes om het hoofdverhaal uit te spelen.

Het spel heeft een beperkte multiplayer-modus waarin maximaal vier spelers kunnen samenspelen. Dankzij de cross-platform functionaliteit kan Genshin Impact online gespeeld worden via verschillende systemen zoals PlayStation, iOS en pc. Of je nu op pc, console of mobiel speelt, overal krijg je dezelfde versie van de game. Let wel, het online multiplayer-element wordt vrijgespeeld eens de speler het niveau van Adventure Rank 16 bereikt.

Goed om te weten

Spelers kunnen hun progressie dankzij de cross-save functionaliteit tussen de pc-versie en de mobiele versies meenemen. Deze functie geldt niet voor de PS4-versie.

PEGI 12

Genshin Impact is gratis te downloaden en te spelen, maar bevat in-game aankopen. Spelers kunnen de in-game munteenheid Genesis Crystals aanschaffen met echt geld en hiermee allerhande items aankopen. Daarenboven biedt het spel een Battle Pass aan, dat is een betalend maandabonnement waarmee allerlei upgrades en cosmetische items worden ontgrendeld.

De online multiplayer van dit spel bevat een chat-functie waarmee je via tekst met andere spelers kan communiceren. Bepaal hoe spelers online met anderen communiceren via de toestel-instellingen.


Roblox

Roblox is een razendpopulaire free-to-play online game en game-ontwikkelingsplatform. Net als in de soortgelijke game Minecraft ontwikkel en publiceer je in Roblox zelf videogames en speel je de games van andere gebruikers. Ideaal voor creatieve zielen dus.

https://www.youtube.com/watch?v=eAvXhNlO-rA

In Roblox verken je eindeloos veel kleurrijke spelwerelden en speel je levels die anderen ontworpen hebben. Zo ga je op zoektocht naar verborgen schatten in Quill Lake in Scuba Diving at Quill Lake, kan je een pretpark bouwen en beheren in Theme Park Tycoon 2 en ontsnap je uit een hoogbeveiligde gevangenis in Jailbreak. Welk level je ook kiest, ze zijn allemaal goed voor één ding: heel veel speelplezier.

Roblox is een free-to-play online game en videogame-creatieplatform ontwikkeld door Roblox Corporation.

PEGI 7

Roblox is een gratis game en bevat optionele in-game aankopen. Spelers kunnen een virtuele munteenheid genaamd Robux aankopen met echt geld. Met deze munteenheid kunnen allerlei items ontgrendeld worden waaronder outfits en unieke power-ups.

Het grootste deel van de inhoud in Roblox is user-generated-content, wat wil zeggen dat het grotendeels ontwikkeld is door de Roblox-gemeenschap. Maar omdat iedereen levels kan ontwikkelen, is het aangeraden om de inhoud van de levels die gespeeld worden in het oog te houden.

Het geweld is zeer mild en bestaat uit blokkerige en stokachtige personages die het tegen elkaar opnemen in verschillende kindvriendelijke levels. In sommige werelden gebruik je zwaarden of geweren om elkaar uit te schakelen, maar bij het uitschakelen verdwijnt de tegenstander.

Roblox stelt automatisch beperkte controles in voor spelers van 12 jaar en jonger. De chat-functie wordt ook strenger gefilterd voor deze gebruikers en ouders kunnen ervoor kiezen om deze functie uit te schakelen. Ontdek meer tools voor ouderlijk toezicht op de Roblox website (ENG-only).


Among Us

Among Us is een strategisch online multiplayerspel dat werd gemaakt en uitgegeven door de driekoppige ontwikkelstudio InnerSloth. In Among Us maak je deel uit van een team dat de lancering van een spaceshuttle voorbereidt. Tussen de spelers bevinden zich echter 1 of 2 dubbelgangers die de missie moeten saboteren. 

https://www.youtube.com/watch?v=NSJ4cESNQfE

Saboteren doen de dubbelgangers door ongezien de andere spelers uit te schakelen. Wanneer dat gebeurt, kunnen spelers spoedberaad houden. Daar kunnen ze elkaar beschuldigen of net hun onschuld proberen bewijzen. De meest verdachte speler wordt na een stemming de ruimte in geknald. Het spel eindigt van zodra alle spelers zijn geëlimineerd of wanneer de dubbelgangers worden ontmaskerd.

Among Us verscheen reeds in 2018 maar kreeg de voorbije weken een enorme boost in populariteit doordat enkele grote streamers de game ontdekten. Toen de Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez het spel op Twitch speelde, werd die stream door ruim 400.000 mensen bekeken. De game slaat bij zo’n ruim publiek aan dankzij de combinatie van uitvoeren van taken of proberen vermoorden van je team en de discussie tussen spelers die erop volgt.

De gratis mobiele versies (iOS en Android) worden ondersteund met advertenties terwijl de pc-versie betalend is. Het is mogelijk om samen te spelen met spelers op een ander platform. Je kan ervoor opteren om met eender wie te spelen of je kan een private sessie met vrienden opzetten.

PEGI 7

De simplistische grafische stijl, de compleet onrealistische manier waarop het geweld wordt geanimeerd en de eenvoudige besturing maken Among Us ook geschikt voor jongere spelers.

Goed om weten is dat er geen controle is op de online interacties tussen de spelers. Ouders kunnen hier limieten op zetten, maar dan verliest het spel wel wat van zijn charme. Deze game ondersteunt momenteel geen voice chat, dus de discussies over verdachten worden al typend - en in onze ervaring beschaafd en to the point - gevoerd.

Daarnaast bevat Among Us enkele in-app aankopen die nieuwe locaties en outfits aan het spel toevoegen. Het is evenwel niet nodig om deze te kopen om optimaal van de game te genieten.


Fortnite

Fortnite is een online schietspel waarbij je samen met 99 andere (online) spelers op een eiland wordt gedropt. Doel van het spel? Andere spelers uitschakelen door hen neer te schieten en zo zelf als enige overlevende overblijven.

https://www.youtube.com/watch?v=6Mtfo8asqjM

Om jezelf te beschermen en als last man standing het spel te winnen, bouw je forten met de stenen en het hout dat je onderweg verzamelt. Om je overlevingskansen te vergroten, kan je ook samenwerken met andere spelers en kleine groepjes vormen.

Je kan Fortnite op verschillende platformen spelen: op consoles, maar ook op de computer of op mobile devices. Spelers kunnen via verschillende toestellen online tegen elkaar strijden.

FortniteIn de Battle Royal mode speel je verschillende potjes of matches. Wil je graag een speelduur afspreken met je kind, dan is ‘een bepaalde tijd gamen + één potje’ een handige leidraad. Zo moet je kind de game niet middenin een match uitzetten. Weet dat één potje maximum 20 minuten duurt. Tenminste als je het wint en als allerlaatste overblijft. Meestal is een match dus (veel) sneller afgelopen.

PEGI 12

Het doel van het spel is het neerschieten van andere spelers, maar het geweld voelt niet heel realistisch aan. Met de juiste begeleiding (bijvoorbeeld in-game aankopen en de chat monitoren), is dit spel veilig voor kinderen.

Fortnite kan je gratis downloaden. Toch kan het spel wel wat geld kosten: je kan je voor je personage(s) namelijk een nieuw kostuum, nieuw dansje of nieuw wapenarsenaal... kopen. Weet dat je in-game aankopen kan controleren dankzij de parental control tools van het toestel waarop wordt gespeeld.

Chat – zowel geschreven als gesproken – kan niet worden uitgeschakeld en is niet gemodereerd. Ongepast taalgebruik of een speler die je uitscheldt? Je kan bepaalde spelers op mute zetten. Om het chatprobleem te omzeilen, kan je ook in private modus spelen waardoor je enkel een team vormt met vrienden.

Je kan een speler rapporteren als die over de schreef gaat/vals speelt.

Je kan de speelduur instellen en in-app aankopen beheren via de parental control tools op het toestel waarop gespeeld wordt.

Epic Games werkt met de International Age Rating Coalition (IARC) om Fortnite Creative Mode-content te beoordelen. De beoordelingen variëren van E (voor iedereen) tot Teen (tiener) en zijn bedoeld om ouders inzicht te geven in de inhoud die hun kinderen binnen Fortnite kunnen tegenkomen. Ouders kunnen met Ouderlijke Controles content boven een bepaalde beoordeling blokkeren, maar specifieke creaties kunnen ontgrendeld worden met een pincode. Contentmakers kunnen een IARC-vragenlijst invullen om een IARC leeftijds-rating of een regionale classificatie te verkrijgen. Het invullen van de vragenlijst is verplicht voordat door Epic moderators gemaakte spelerseilanden worden gepubliceerd.


Minecraft

Minecraft wordt weleens vergeleken met virtuele Lego. Je hebt toegang tot oneindig veel blokken en daarmee kan je werkelijk alles bouwen dat je je maar kan bedenken.

Het spel kan in verschillende modes gespeeld worden, sommige mét en sommige zonder monsters, alleen of in multiplayer.

MinecraftMinecraft kan je in drie verschillende modi spelen. In de Creative mode kan je vrij en creatief bouwen, er zijn geen monsters, winnaars of verliezers. Je kan niet sterven. In de Adventure mode speel je samen met anderen en neem je het op tegen monsters. In de Survival mode verzamel je grondstoffen, vecht je tegen monsters en probeer je te overleven.

PEGI 7 en 12

Er zijn verschillende edities en versies van Minecraft, elk met een eigen PEGI-rating. Geen realistische graphics hier. Minecraft lijkt wel een eighties videospel: blokkerig en old school.

Jonge kinderen spelen best in de Creative mode, waar ze niet belaagd worden door enge monsters (creepers).

Er is ook een variant van het spel die je op een publieke server kan spelen met anderen. Daarin loop je als speler het gevaar om griefers of pestkoppen tegen het lijf te lopen. Griefers zijn andere spelers die eropuit zijn om je bouwwerken te vernielen of je spullen te stelen, voor de lol. Een spel op een publieke server is daarom minder geschikt voor jonge kinderen.

Single player mode is de veiligste modus: niemand kan de speler contacteren via de chatfunctie of in diens wereld komen meespelen. In de multiplayer mode kan je (op een publieke of private server) samen spelen. Je kan anderen zien en ermee chatten. Die anderen kunnen zowel vrienden (bvb. op een eigen private server) als onbekenden zijn.

Online vind je ook family-friendly servers. Die worden gemodereerd door ouders, waardoor er kindvriendelijke gedragsregels gelden.

Minecraft is een spel zonder eindpunt, waardoor je jezelf er gemakkelijk in kan verliezen. Je kan de speelduur instellen via de parental control tools op het toestel waarop gespeeld wordt.